ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνεται ο ΦΠΑ, ανατιμήσεις ενόψει

09:41 - 15 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Ανατιμήσεις στην αγορά, στα βασικά είδη διατροφής, τα καύσιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια και τις υπηρεσίες αναμένονται από την αύξηση του ΦΠΑ από 9 σε 10% και από 19 σε 21% που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 15 Μαρτίου. Με τον αυξημένο ΦΠΑ θα επιβαρύνεται κάθε παραστατικό για την παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών ανεξάρτητα αν η υπηρεσία ή η παροχή προϊόντος αφορά προγενέστερο διάστημα.

Αυτό έχει διευκρινίσει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, που σημαίνει ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κλπ) που θα εκδοθούν από σήμερα και μετά, θα έχουν τον αυξημένο ΦΠΑ και για τις υπηρεσίες του προηγούμενου διαστήματος.

Αναλυτικά:

* Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 21% από 19% και αφορά στα είδη ένδυσης-υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα-είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.λπ.

* Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 10% από 9%. Η αύξηση αφορά σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, επισκευές παλαιών κατοικιών (παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.) κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ με τους παλαιούς συντελεστές, γίνεται δεκτό να αποδοθεί ο φόρος με τους παλαιούς συντελεστές, μέχρι την αναθεώρηση των τιμών, κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη οι νέοι αυξημένοι συντελεστές.

* Ο χαμηλός ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται σε 5% από 4,5% και αφορά σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.

* Τέλος, συντελεστές 7% και 15% ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται σε 15%, 7% και 4% αντίστοιχα.

Αναπροσαρμόζονται και οι τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς καθώς ενσωματώνεται η νέα αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21%. Σε ορισμένους όμως σταθμούς, όπως στην Ελευσίνα, τον Ισθμό, το Ζευγολατιό και το Ρίο οι τιμές για τα Ι.Χ. και τα δίκυκλα παραμένουν όπως έχουν. Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι τιμές στην Αττική Οδό.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ολυμπία Οδό που κατασκευάζει τον οδικό άξονα της ΒΔ Πελοποννήσου, αυξήσεις θα έχουμε στους τέσσερις προαναφερθέντες σταθμούς για τα φορτηγά πάνω από 2,20 μέτρα ύψος από 7,20 σε 7,30 ευρώ και για τις νταλίκες πάνω από 2,20 μέτρα ύψος από 10,10 σε 10,30 ευρώ.

Η κοινοπραξία Μορέας που κατασκευάζει το δρόμο Κόρινθος - Καλαμάτα και Κόρινθος - Σπάρτη ανακοίνωσε ότι θα εισπράττονται διόδια και στους τέσσερις σταθμούς και προς τις δύο κατευθύνσεις και οι τιμές θα είναι οι εξής: στο Σπαθοβούνι και τη Νεστάνη τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1 ευρώ και 0,90 αντίστοιχα, τα οχήματα μέχρι 2,20 ύψος 1,40 και 1,30. Τα οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μ. 3,60 και 3,40 και τα τετραξονικά 5 και 4,80, αντίστοιχα.

Η κοινοπραξία Νέα Οδός ανακοίνωσε αναπροσαρμογή και για τα διόδια των Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων και Θήβας καθώς και τα διόδια της Τραγάνας.

Στις Αφίδνες τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,90, τα φορτηγά 4,80 και οι νταλίκες 6,70. Στη Θήβα τα Ι.Χ. 2,30, τα φορτηγά 5,80 και οι νταλίκες 8,10. Στην Τανάγρα τα Ι.Χ. 2,20, τα φορτηγά 5,60 και οι νταλίκες 7,85. Διόδια καταβάλλονται και στα δύο ρεύματα και της εξόδου και της εισόδου.

Αναπροσαρμογές ανακοίνωσε και η εταιρία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για τα διόδια Πελασγίας, Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαρυάς. Στην Πελασγία, τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 2,40, τα φορτηγά 5,90 και οι νταλίκες 8,30. Στο Μοσχοχώρι, τα Ι.Χ. 2,30, τα φορτηγά 5,80 και οι νταλίκες 8,20. Και στη Λεπτοκαρυά τα Ι.Χ. 2,40, τα φορτηγά 5,90 και οι νταλίκες 8,30.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.