ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη φορολόγηση των μερισμάτων;

09:23 - 17 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Θα φορολογηθούν τα μερίσματα των επιχειρήσεων με βάση την κλίμακα ή όχι; Πλούσιο παρασκήνιο έχει αναπτυχθεί στο υπουργείο Οικονομικών γύρω από το συγκεκριμένο θέμα καθώς φαίνεται ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Το δεύτερο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται σοβαρά, προβλέπει ότι τα μερίσματα, δεν θα ενταχθούν τελικώς στη φορολογική κλίμακα αλλά απλώς θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή από ότι σήμερα. Έτσι, δεν αποκλείεται το 35% που ισχύει σήμερα για τα μερίσματα να γίνει 40%.

Τον σκεπτικισμό που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών μαρτυρά το ίδιο το κείμενο με τα βασικά σημεία που κατατέθηκε στη Βουλή προχθές το απόγευμα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: “η φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών, μειώνεται σταδιακά σε 20% από 25% . Το 2010, ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 24%. Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου. Λαμβάνεται πρόνοια ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μην ξεπερνά τη φορολογική επιβάρυνση για εισοδήματα από μισθωτή εργασία”.

Ο υπουργός Οικονομικών πριν από περίπου έναν μήνα έλεγε: “Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου με συντελεστή 40%. Στη συνέχεια, τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) εντάσσονται στη φορολογική δήλωση του μετόχου και ο φόρος υπολογίζεται με την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσοστό των μερισμάτων που εντάσσεται στην ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, θα υπολογίζεται έτσι ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση, να μην ξεπερνά το 40%. Επιστρέφεται φόρος σε όσους από τη συνολική φορολόγηση προκύπτει φόρος μικρότερος του 40%”.

Που πήγαν οι αναφορές στην κλίμακα των φυσικών προσώπων; Καλά πληροφορημένες πηγές στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο προβληματισμός στην  Καραγιώργη Σερβίας για την φορολόγηση των μερισμάτων καλά κρατεί. Οι τεχνοκράτες, έχουν επισημάνει ένα τεράστιο πρόβλημα: τον κίνδυνο να χαθούν φορολογικά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτό, σημαίνει πρακτικά, ότι οι ξένοι μέτοχοι δεν είναι δυνατόν να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα. Το εισόδημα από τα μερίσματα που τους αναλογεί, θα φορολογηθεί με βάση το καθεστώς της χώρας τους με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να απολέσει έσοδα.

Η τελική απόφαση, αναμένεται να ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Θ.Τσ

Τελευταία τροποποίηση στις 18:20 - 17 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.