ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ – Και νέες διακοπές σήμερα το απόγευμα

11:31 - 17 Μαρ 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη έχουν καταλάβει συμβολικά από το πρωί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Δεν επιτρέπουν στο προσωπικό να εισέλθουν στο κτίριο, και το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, νέες περικοπές ρεύματος αναμένονται για σήμερα το απόγευμα λόγω της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν από την Τρίτη οι εργαζόμενοι. Τα φορτία θα αρχίσουν να περικόπτονται μετά τις 6 μ.μ., οπότε και ανεβαίνει η ζήτηση, αφού το μεσημέρι η αιχμή υπολογίζεται να φτάσει στα 6.800 MW, επίπεδα που καλύπτονται, έστω οριακά, από τα 6.950 MW που έχει στη διάθεσή του ο ΔΕΣΜΗΕ, χωρίς σε αυτά να μετρώνται και οι εφεδρείες.

Κανονικά η απεργία της ΓΕΝΟΠ λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα, ωστόσο συνδικαλιστικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και κλιμάκωσής της, αναλόγως του αποτελέσματος που θα έχει η συνάντηση το μεσημέρι με τον υπουργό Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδο. Βασικό αίτημα του συνδικάτου είναι να μην μειωθεί κατά 10% το ποσό της κρατικής συμμετοχής στα έσοδα του ασφαλιστικού τους φορέα, όπως προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο μεταφράζεται αυτόματα σε μείωση κατά 25% των συντάξεων στη ΔΕΗ.

Στις 10.30 σήμερα το πρωί, εκτός λειτουργίας συνέχιζαν να βρίσκονται όπως και χθες 8 μονάδες, που μαζί με εκείνες που ήταν «σβηστές» πριν την έναρξη της απεργίας λόγω χαμηλής ζήτησης, βλαβών και συντηρήσεων, ο αριθμός όσων δεν είναι διαθέσιμες φτάνει στις 19. Νωρίς σήμερα το πρωί ωστόσο «έσβησε» λόγω βλάβης μια ακόμη μονάδα, αυτή του Αγίου Γεωργίου, χωρίς ακόμη να έχει επανέλθει πλήρως σε λειτουργία. Η διαθέσιμη ισχύς που έχει ο ΔΕΣΜΗΕ, χωρίς να υπολογίζονται οι εφεδρείες, είναι 3.200 MW (θερμικά), 1.400 MW (εισαγωγές), 150 MW (αιολικά), 2.200 MW (νερά), συνολικά 6.950 MW. 

Από τη πλευρά του ο ΔΕΣΜΗΕ έχει υποβάλλει έκτακτο αίτημα στην ιταλική πλευρά για επιπλέον ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας μας κυρίως τις απογευματινές ώρες. Κι αυτό διότι από τις 6 μμ- 9 μμ, η ζήτηση αναμένεται να ανέβει όπως και χθες στα 7.500 MW, με τη διαθέσιμη ισχύ να υπολογίζεται στα 7.300 MW, εφόσον έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της μονάδας του Αγ. Γεωργίου και παράλληλα έχουμε πάρει βοήθεια από την Ιταλία. Τα υπολειπόμενα αυτά 200 MW θα χρειαστεί να περικοπούν.

Καζάνι που βράζει η ΔΕΗ 

Χθες, Τρίτη πάντως σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πάνω από 300 περιοχές της χώρας, και το σύστημα δοκιμάστηκε, λόγω της καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά ακόμη και διευθυντές!

Κι αυτό διότι τα έκτακτα μέτρα για το πλαφόν στους μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θίγουν πάνω από 200 στελέχη της ΔΕΗ (γενικούς διευθυντές, διευθυντές, τομεάρχες), που χάνουν από 20% έως 55% των αποδοχών τους. Μαζί με αυτούς πλήττονται και περίπου 600 τεχνίτες, όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής, δηλαδή σε ορυχεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Εκεί, επειδή δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες (άρα έχουν νυχτερινά, αργίες κ.λπ.) και επειδή υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, οι υπερωρίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Έτσι, οι αποδοχές μπορεί να φτάνουν τα 7.000 ή 8.000 ευρώ.

Νωρίτερα το "R" είχε μεταδώσει 

Απεργία ΔΕΗ: Κρίσιμη δοκιμασία και σήμερα για τις αντοχές του συστήματος

Δοκιμασία αναμένεται και σήμερα για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ξανά περικοπών, αφού 19 μονάδες που αντιστοιχούν στο 40% περίπου της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας, βρίσκονται για  δεύτερη ημέρα εκτός λειτουργίας.

Ο τερματισμός ή μη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ θα κριθεί από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι με τον υπ. Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδο, με αίτημα του συνδικάτου να μην μειωθεί κατά 10% το ποσό της κρατικής συμμετοχής στα έσοδα του ασφαλιστικού τους φορέα, όπως προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο μεταφράζεται αυτόματα σε μείωση κατά 25% των συντάξεων στη ΔΕΗ.

Για την ώρα, 8 μονάδες συνεχίζουν από χθες να είναι εκτός λειτουργίας λόγω της 48ωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ που κανονικά λήγει σήμερα,  ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθούν άλλες 11, που ήταν εκτός πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις λόγω χαμηλής ζήτησης, βλαβών και προγραμματισμένων συντηρήσεων.

Χθες το σύστημα έφτασε στα όρια της αντοχής του, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει περικοπές ρεύματος από τις 6.30 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ, συνολικής ισχύος 300 MW, λόγω της δυναμικότερης του αναμενόμενου απεργίας της ΓΕΝΟΠ, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά ακόμη και διευθυντές! Χωρίς ρεύμα, έμειναν συνολικά πάνω από 350 περιοχές σε όλη τη χώρα, με τη μέγιστη διάρκεια περικοπής να κυμαίνεται στη μία ώρα, ενώ δεν αποκλείεται σήμερα η κατάσταση να επιδεινωθεί.

Ενώ, ο αρχικός προγραμματισμός της ΓΕΝΟΠ προέβλεπε να "σβήσουν" μονάδες μέχρι του σημείου εκείνου που δεν θα χρειαζόταν να γίνουν περικοπές ρεύματος, λόγω της καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, αποφάσισε να θέσει εκτός λειτουργίας περισσότερες εγκαταστάσεις. Έτσι, αντί για 5 μόνο μονάδες, τελικά "έσβησαν" 8, αφαιρώντας από την διαθέσιμη ισχύ της χώρας 2.500 MW, σύμφωνα με το ΔΕΣΜΗΕ. Εκτός λειτουργίας όμως βρίσκονταν ήδη άλλες 6 μονάδες λόγω προγραμματισμένης συντήρησης ή βλάβης, ενώ άλλα 5 εργοστάσια δεν κατέστη δυνατόν να ενταχθούν στο σύστημα, λόγω έλλειψης προσωπικού από την απεργία.

Δεν επαρκούσε η ισχύς

Σαν αποτέλεσμα το εθνικό σύστημα στερήθηκε χθες το 40% της συνολικής του ισχύος (4.740 MW από τα 12.100 περίπου MW) με αποτέλεσμα οι περικοπές να είναι αναπόφευκτες, καθώς η προσφορά τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, μαζί με τις εισαγωγές, δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τη βραδινή ζήτηση. Διέθετε δηλαδή το σύστημα 7.300 MW, όταν τα φορτία έφτασαν κατά τις 9 το βράδυ στα 7.600 MW, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΜΗΕ, Γρηγόρη Αντωνόπουλο. "Ευτυχώς που τα φορτία για τέτοια εποχή ήταν χαμηλά. Θα μπορούσαν να είχαν φτάσει και τα 9.000 ΜW" ανέφερε χαρακτηριστικά. Για σήμερα δεν αποκλείεται επιδείνωση της κατάστασης αφού αν τυχόν υποστεί βλάβη κάποια μονάδα, δεν θα υπάρχει επαρκές σε αριθμό προσωπικό να την επισκευάσει, καθώς η απεργία θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τα μεσάνυχτα

Συνάντηση ΓΕΝΟΠ - Λοβέρδου

Από εδώ και πέρα τα πάντα θα κριθούν από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι η ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, με κεντρικό θέμα το Ασφαλιστικό Ταμείο της ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τα μέτρα προβλέπουν την μείωση κατά 10% της κρατικής συμμετοχής που εισπράττει ο ασφαλιστικός οργανισμός των εργαζομένων στη ΔΕΗ, προκαλώντας την κάθετη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ. Από την αρχή του έτους, ο ασφαλιστικός φορέας της ΔΕΗ (ΟΑΠ-ΔΕΗ) δικαιούτο να πάρει μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού για παροχές του τρέχοντος έτους (συντάξεις, πρόνοια, εφάπαξ) το ποσό των 879 εκ. ευρώ, αλλά τελικώς η κυβέρνηση ενέγραψε μόνο 710 εκ. ευρώ, ενώ υποσχέθηκε ότι τα υπόλοιπα 169 εκ. ευρώ θα τα δώσει στην πορεία του έτους. "Σήμερα με το νόμο για τα έκτακτα μέτρα, όχι μόνο δεν δίνει τα 169 εκ. ευρώ, αλλά μειώνει και κατά 10% αυτά που είχε δώσει στην αρχή του έτους, δημιουργώντας ένα ταμειακό άνοιγμα στο Ταμείο 240 εκ. ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος.

Και προσθέτει ότι παράλληλα με την απόφαση για μείωση των μισθών στη ΔΕΗ κατά 7%, χάνονται από ασφαλιστικές εισφορές, επιπλέον 58 εκ. ευρώ. «Σαν αποτέλεσμα, δημιουργείται μια συνολική ταμειακή τρύπα, της τάξης των 300 εκ. ευρώ. Πρακτικά για να καλυφθεί αυτή τρύπα, πρέπει να μειωθούν όλες οι συντάξεις στη ΔΕΗ πάνω από 25%", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 17 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.