ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αύξηση του φόρου συναλλαγών θα διώξει και τους τελευταίους

09:10 - 18 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Θα φύγουν και οι… τελευταίοι από το Χ.Α. λόγω της πολυσυζητημένης αύξησης του φόρου συναλλαγών από 0,15% σε 0,20%. Η άποψη αυτή αναπτύσσεται στο Χ.Α. Με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου να υποστηρίζει ότι πρόκειται πλέον για αντικίνητρο και πως το συγκεκριμένο μέτρο θα διώξει τους επενδυτές από την εγχώρια κεφαλαιαγορά, στρέφοντάς τους στις ανεξάρτητες πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί ή ακόμα και στις ξένες αγορές.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση το Χ.Α. θα… μετακομίσει στο Γερμανικό Χρηματιστήριο! Αν λοιπόν μια άλλη χρηματιστηριακή πλατφόρμα ξεκινήσει συναλλαγές επί Ελληνικών μετοχών - όπως ήδη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει το Deutsche Borse -  κινδυνεύουμε να χάσουμε μεγάλο μέρος της ρευστότητας της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, γιατί στην πλατφόρμα αυτή οι συναλλαγές επί Ελληνικών μετοχών θα είναι πολύ φθηνότερες, δεδομένου ότι ο επενδυτής δεν θα χρεώνεται με φόρο συναλλαγών.  Ταυτόχρονα, αναμένεται να πληγούν οι intra day traders, αλλά και οι χρηματιστηριακές εταιρείες, που σε μία ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία «φυτοζωούν».

Την αντίθεσή της εκφράζει και η διοίκηση του Χ.Α. στην πρόθεση της κυβέρνησης, καλώντας το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στην επιβολή φόρου υπεραξίας, όπως ισχύει σε όλες τις αγορές της Ευρώπης. Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, τα έσοδα από τον φόρο συναλλαγών για το κράτος, το 2009, ήταν μόλις 67 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του 33% που προτείνεται, θα οδηγήσει - εφόσον ο τζίρος παραμείνει ο ίδιος - στην είσπραξη επιπλέον 15-20 εκατ. ευρώ.

«Βλέπουμε δηλαδή», αναφέρει στο «R» ο πρόεδρος του Χ.Α., «ότι δυστυχώς, παρότι το όφελος είναι βραχυπρόθεσμο και σχετικά μικρό για το κράτος, συζητιέται η αύξηση του φόρου επί των συναλλαγών, κάτι που ουσιαστικά καταδικάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε συρρίκνωση καθώς παροτρύνει του επενδυτές να επιλέξουν άλλες πλατφόρμες, όπου μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους με μικρότερο κόστος. Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, θα πρέπει τα χρηματιστήρια και οι χρηματιστηριακές πλατφόρμες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους με ίσους όρους. O κάθε επενδυτής μπορεί σήμερα, να κινείται με ταχύτητα και ευελιξία και να χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του τις πλατφόρμες με το χαμηλότερο κόστος. Σήμερα, καμία Ευρωπαϊκή αγορά, πέραν της Ελληνικής, δεν επιβάλει φόρο επί των συναλλαγών».

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 10:56 - 18 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.