ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ούτε με… σφαίρες δεν θα πέσουν τα spreads - Τα PIIGS χρειάζονται πάνω από 400 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010!

09:28 - 23 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μπορεί ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ να δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα FAZ, ότι τελικά η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει 16 δισ. ευρώ από τις αγορές, το δίμηνο Απριλίου-Μαϊου και όχι 23 δισ. ευρώ, καθώς η χώρα έχει 7 δισ. θετικό ισοζύγιο ρευστότητας, και μπορεί ο υφυπουργός Οικονομικών να τόνισε ότι δεν θα χρειαστούμε δανεισμό πριν τα τέλη του Απριλίου, το θέμα όμως είναι πως ο μήνας που έρχεται ( για να μην πούμε οι μήνες ), αποτελεί μία τεράστια δοκιμασία για τις αγορές χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης «προβληματικής» Ευρώπης.

Αξίζει απλά να αναφέρουμε, πως τον Απρίλιο, οι περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, τα γνωστά μας PIIGS, θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν (roll over) σχεδόν το διπλάσιο ποσό χρέους, από αυτό του Μαρτίου.

Μετά, οι μηνιαίες λήξεις ομολόγων θα είναι υψηλότερες από ότι ήταν τον Μάρτιο, κάθε μήνα μέχρι και τα τέλη του έτους, με εξαίρεση τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Ακόμα λοιπόν δεν έχουμε δει το μέγεθος των συνεπειών της τεράστιας πίεσης που θα ασκήσουν οι αγορές στα spreads των PIIGS.

Με τόσο λοιπόν μεγάλο δρόμο μπροστά μας ακόμη, είναι εύκολο κανείς να καταλάβει γιατί, ίσως, το «σφυροκόπημα» στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων περιφερειακών χωρών, έχει και συνέχεια, αν δεν ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Μέχρι το τέλος Μαΐου, λήγουν ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ της Ιταλίας, 32,5 δισ. ευρώ της Ισπανίας, 16 δισ. (κατά τα λεγόμενα) της Ελλάδας, 12,8 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας και 7,2 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας.

Τον Μάρτιο συνολικά λήγουν ομόλογα αξίας 33,1 δις. ευρώ, την στιγμή που το Απρίλιο λήγουν 62 δισ. ευρώ, τον Μάιο 47,2 δισ., των Ιούνιο 52,7 δισ., τον Ιούλιο 20,2 δισ. τον Αύγουστο 41,2 δισ., τον Σεπτέμβριο 45,7 δισ., των Οκτώβριο 12,8 δισ. τον Νοέμβριο 35 δισ. και τον Δεκέμβριο 24,7 δισ. ευρώ.

Με λίγα λόγια, μέχρι τα τέλη του 2010 λήγουν ομόλογα αξίας πάνω από 400 δισ. ευρώ, και αυτό αφορά μόνον τα PIIGS.

Η Ελλάδα λοιπόν έχει να αντιμετωπίσει, όχι απλά άμεσα αλλά και αργότερα στο έτος, τεράστια υπερ-προσφορά ομολόγων, ειδικά από τις «συμπάσχουσες» χώρες της περιφέρειας του ευρω-μπλοκ, και είναι μάλιστα και η πιο αδύναμη από όλες αυτήν τη στιγμή.

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης στις 200 μ.β. των ελληνικών spreads που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ;

Με το «πρόβλημα» της Ελλάδας να μην λύνεται και με την ανάγκη κεφαλαίων να είναι τεράστια, ποιός ο λόγος λοιπόν οι αγορές να μας στηρίξουν και να αποφασίσουν να «ρίξουν» τα spreads μας;

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σχολιάζει ο κ. Ben May της Capital Economics, «είναι ξεκάθαρο πως μάλλον δεν θα υπάρξει βοήθεια για την Ελλάδα, τουλάχιστον σύντομα, κάτι που θα ισχύσει και για την Ισπανία ή την Πορτογαλία, εάν προκύψει «θέμα» και γι αυτές. Γιατί λοιπόν οι αγορές να είναι πρόθυμες να δανείσουν σε αυτές τις χώρες, με χαμηλότερο επιτόκιο; δεν υπάρχει κανένας λόγος!»

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.