ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς νέα κόντρα στο χώρο της ενέργειας για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που προβλέπει το ν/σ Μπιρμπίλη

08:16 - 29 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μετά την κόντρα των εκπροσώπων της αγοράς φωτοβολταικών με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπριμπίλη, ένα νέο μέτωπο κινδυνεύει να ανοίξει τώρα στην ενέργεια, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές επενδυτές από το χώρο των αιολικών πάρκων.

Πεδίο αντιπαράθεσης φαίνεται να είναι η ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ (κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή για ψήφιση) που αναφέρεται στα θαλάσσια αιολικά πάρκα (offshore) και που προβλέπει ότι στο εξής τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας θα προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την κατασκευή τους σε επιλεγμένες θέσεις στον ελλαδικό χώρο.

Ποιοι έχουν καταθέσει σχέδια στη ΡΑΕ και για ποιες περιοχές

Η ρύθμιση του σχεδίου νόμου έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν κατατεθειμένες ήδη από το 2008 σχετικές αιτήσεις στη ΡΑΕ για τη δημιουργία τέτοιων πάρκων, και οι οποίες εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται προς αξιολόγηση. Πρόκειται για τέσσερα σχέδια, ένα στον Ευβοϊκό Κόλπο, ένα στον κόλπο της Κύμης και δύο στο Θρακικό Πέλαγος. Στον Ευβοϊκό, το σχέδιο αφορά σε πάρκο ισχύος 450 MW στον Κόλπο Πεταλίων, ανοιχτά της Νέας Μάκρης από την Πλειάδες Αιολική του ομίλου ΤΕΡΝΑ. Στον Κόλπο της Κύμης το έργο αφορά σε ισχύ 300 MW, από την εταιρεία ΚΥΩΝ, στο Θρακικό η επένδυση αφορά πάλι στον όμιλο ΤΕΡΝΑ (ισχύος 585 MW και βρίσκεται ανοιχτά της Σαμοθράκης), ενώ το τέταρτο σχέδιο είναι του ομίλου Κοπελούζου (216 MW) και τοποθετείται εκατέρωθεν του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Γιατί αντιδρούν

Η αντίδραση των επενδυτών αυτών εστιάζεται στο γεγονός ότι αν τα συναρμόδια υπουργεία καταφύγουν στη λύση των διαγωνισμών για θαλάσσια πάρκα στον ελλαδικό χώρο, τότε τα δικά τους σχέδια (για τα οποία έχουν δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μελέτες) είτε θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων, είτε όπως φοβούνται ορισμένοι, θα «καπελωθούν» από το Δημόσιο. Και αυτό διότι οι αιτήσεις τους αφορούν σε αυτές ακριβώς τις ελάχιστες κατάλληλες θέσεις για offshore πάρκα που υπάρχουν στο θαλάσσιο ελλαδικό χώρο, δηλαδή πολύ μικρό βάθος και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την ακτή.

Το «επίμαχο» άρθρο του νομοσχεδίου - το οποίο σημειωτέον μόλις πέρασε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και πρόκειται να κατατεθεί σύντομα για ψήφιση- προβλέπει ότι με ειδικά σχέδια που θα εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση των δύο υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας, θα καθορίζεται ο αριθμός των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η ακριβής τους θέση, η θαλάσσια έκταση που θα καταλαμβάνουν, η εγκατεστημένη ηλεκτρική τους ισχύ και ο αριθμός των ανεμογεννητριών που θα εντάσσονται κάθε φορά σε αυτά.

Ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί

Προβλέπει επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας, τα συναρμόδια υπουργεία, θα προκηρύσσουν ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή και εκμετάλλευση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού. Με κοινή πάντα απόφαση θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν στο περιεχόμενο και στη διαδικασία προκήρυξης για την κατασκευή και εκμετάλλευση των πάρκων αυτών, τα συμβατικά τεύχη, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αναδόχων, ενώ η τελική σύμβαση θα μπορεί να υποβάλλεται για κύρωση στη Βουλή.

Οι μελέτες και οι σχετικές άδειες , σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα εκπονούνται και θα εκδίδονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των δύο υπουργείων, ενώ με επίσης κοινή απόφαση θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία, στις προϋποθέσεις, στα δικαιολογητικά , στις αρμόδιες υπηρεσίες και σε κάθε άλλη λεπτομέρεια που απαιτείται.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:08 - 29 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.