ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Που πάνε τα λεφτά που «απελευθερώνονται» από δημόσιες προτάσεις

08:20 - 29 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Εξαιρετικά φτωχότερο έχει γίνει το ελληνικό χρηματιστήριο την τελευταία εξαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ 99 εταιρείες έχουν βγει από το ταμπλό είτε λόγω συγχωνεύσεων, είτε λόγω δημόσιων προτάσεων, είτε λόγω προβλημάτων και από την άλλη μόλις 25 εταιρείες έχουν εισαχθεί.

Μάλιστα ο αριθμός των εταιρειών που έχουν πάψει να είναι εισηγμένες θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει τις 100 αφού βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη τέσσερις δημόσιες προτάσεις με τους παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως οι τρεις έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Βροχή οι δημόσιες προτάσεις

Η δημόσια πρόταση για τη Μπερνουμπή και τη Βασιλόπουλος, σε συνδυασμό με τη δημόσια πρόταση που είναι σε εξέλιξη στις Εκδόσεις Λυμπέρη και στην Σέλμαν έχει δημιουργήσει νέα σενάρια στο χρηματιστήριο για νέο κύκλο εξόδου εταιρειών. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα και εντός του 2010 διαγράφτηκαν από το ΧΑ λόγω δημόσιας πρότασης δύο εταιρείες (Ιμάκο και Rainbow). Το 2009 αποχώρησαν τέσσερις εταιρείες (Πειραιώς Leasing, Ρόκας, Γρηγόρης και Multirama), το 2008 το ΧΑ διέγραψε έξι (Unisystems, Νεοχημική, Everest, Cosmote, Ελαΐς και Εθνιική Ασφαλιστική) το 2007 έξι εταιρείες (Νotos, Alpha Leasing, Φοίνιξ-Metrolife, Hyatt, Δέλτα Παγωτού και Γερμανός) και το 2005 μία (Κωτσόβολος). Φέτος μέχρι στιγμής έχουν διατυπωθεί τέσσερις δημόσιες προτάσεις και μόνο η Alfa Wood που έχει υποβάλει δημόσια πρόταση για τη Σέλμαν έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί η μετοχή από το ΧΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια πρόταση στην Εκδόσεις Λυμπερη, και ο Αντώνης Λυμπέρης βρίσκεται πολύ κοντά στην επιτυχία και στο squeeze out της μετοχής. Στην ΑΒ Βασιλόπουλος η Delhaize υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση με βελτιωμένο τίμημα έναντι της προηγούμενης και τέλος η εταιρεία Sandrina που ανήκει στους βασικούς μετόχους της Μπενρουμπή ελέγχει ήδη ένα σημαντικό ποσοστό, αφού αποχώρησε ο Βίκτωρ Ρέστης και άλλοι μέτοχοι.

Παράλληλα αυξάνονται τα σενάρια για επιβολή δημόσιων προτάσεων από πλήθος εταιρειών. Πρόσφατα στα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφόρησε φήμη για δημόσια πρόταση στην Coca Cola, που όμως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Η ενίσχυση της μετοχής της Βαλκάν, έχει φέρει στο προσκήνιο φήμες για νέα δημόσια πρόταση από τη Μηχανική. Δεδομένη θεωρείται η έξοδος από το ταμπλό της Emporiki Bank μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Παλαιότερα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για δημόσια πρόταση στις εταιρείες ΑΓΕΤ Ηρακλής και Αστήρ Παλάς. Δημόσια πρόταση είχε γίνει στο παρελθόν στις Μινωικές Γραμμές από τον Emanuele Grimaldi, χωρίς όμως να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό για την έξοδο της μετοχής από το ΧΑ.

Που πάνε τα λεφτά

Παρά το γεγονός ότι απελευθερώνονται κεφάλαια λόγω των δημόσιων προτάσεων –και οι επενδυτές άλλοτε υποχρεωτικά και άλλοτε όχι- αυτά φαίνεται πως δεν επανεπενδύονται. Χρηματιστές αναφέρουν πως δεν υπάρχει διάθεση ή αυτή είναι πολύ χαμηλού βαθμού σε ό,τι έχει να κάνει με την τοποθέτηση των κεφαλαίων αυτών σε άλλες μετοχές. Αν και το ΧΑ βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η κρίση και η εκτιμώμενη μεγάλη διάρκειά της έχει κάνει τους επενδυτές ακόμα πιο επιφυλακτικούς. Σε αρκετές περιπτώσεις η δημόσια πρόταση έχει γίνει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το κόστος κτήσης, όμως αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους επενδυτές και πολλοί προτιμούν να μην τοποθετήσουν αλλού τη ρευστότητα που αντλούν πουλώντας τις μετοχές στον βασικό μέτοχο που έχει κάνει τη δημόσια πρόταση. Προτιμούν να την αφαιρέσουν από το ΧΑ σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν το ποσό που απέμεινε. Χρηματιστές αναφέρουν πως προτείνουν μετοχές φθηνές σε πελάτες τους αλλά οι περισσότεροι εμφανίζονται αρνητικοί.

Γ. Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.