ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν βρήκαν ούτε… μισό παραβάτη του πλαφόν στα καύσιμα!

08:06 - 30 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Αν και υποτίθεται ότι «ψάχνουν» εδώ και περίπου μια εβδομάδα για παραβάτες του πλαφόν στα καύσιμα, οι υπηρεσίες των 8 νομών όπου αυτό έχει επιβληθεί δεν τους βρήκαν. Μάλλον θα έψαχναν σε λάθος νομούς.

Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά ότι τα ενημερωτικά σημειώματα που απέστειλαν χθες το μεσημέρι στην αρμόδια γενική γραμματεία Εμπορίου, οι 6 από τις 8 νομαρχίες δεν διαπιστώνουν ούτε μισή παράβαση της ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής. Αν διάβαζαν τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, θα διαπίστωναν ότι όλες τις προηγούμενες το πλαφόν παραβιάζεται.

Αλλά και ουδείς από την αρμόδια γενική γραμματεία Εμπορίου μπορεί να απαντήσει για ποιο λόγο στοιχεία της είχαν στείλει μόνο 6 εκ των 8 νομών, παρ' ότι τους έχει ζητηθεί με σχετική επιστολή από την Παρασκευή να την ενημερώνουν σε καθημερινή βάση. Δεν μπορεί να εξηγηθεί, για παράδειγμα, τι συνέβη στις άλλες 2 νομαρχίες, (Δωδεκάνησα, Ρέθυμνο) όπου προφανώς οι υπηρεσίες τους θα κάνουν ακόμη... τιμοληψίες. Ούτε επίσης είναι σαφές, γιατί στα σημειώματα των νομαρχιών δεν αναφέρεται ούτε σε ποιές ημέρες έγιναν οι έλεγχοι, ούτε ο αριθμός των πρατηρίων που ελέγχθηκε, ούτε το εύρος των τιμών στις οποίες αυτά πωλούσαν. Προφανώς αντί να ξεκινήσουν έλεγχοι από την περασμένη Τετάρτη 24 Μαρτίου, ημέρα ισχύος του πλαφόν, άρχισαν μόλις χθες το πρωί, κατόπιν της επιστολής του γ. γ. Στ. Κομνηνού.

Χαρακτηριστικό πάντως της εικόνας που επικρατεί είναι το λακωνικό σημείωμα της νομαρχίας Πρέβεζας. "Σε απάντηση του ανωτέρου σχετικού σας", γράφει προς τη γ. γραμματεία Εμπορίου "σας ενημερώνουμε ότι σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις από πρατήρια της ανωτάτης τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 και 100 οκτανίων ". Και ας πωλούσαν κάποιοι πρατηριούχοι στην Πρέβεζα μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής την αμόλυβδη βενζίνη με απόκλιση μέχρι 5,2 λεπτά από το καθορισμένο για το νομό πλαφόν (προς 1,529 έναντι 1,477 ευρώ).

Εν όψει και της εξόδου της Μεγάλης Εβδομάδας, δεδομένου ότι στις εθνικές οδούς που δεν έχει επιβληθεί πλαφόν η βενζίνη πετάει στα 1,60 ευρώ, η ατιμωρησία στρώνει το χαλί για ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία. Σαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να είχαν «ρίξει» μερικές ποινές σε αποδεδειγμένα παραβάτες.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:10 - 30 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.