ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νηστεία διαρκείας!

08:54 - 30 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Λιτό και απέριττο θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι για πολλούς καθώς οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι αγγίζουν ήδη τα 13 ευρώ σε κρεοπωλεία της Αθήνας. Οι τιμές είναι αυξημένες 5-6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει «πόλεμος» προσφορών μεταξύ των σούπερ μάρκετ για την τιμή του παραδοσιακού οβελία, που λειτουργεί ως «κράχτης» για τις μεγάλες αλυσίδες. Κατάτι φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι πωλούνται τα οπωρολαχανικά και τα φρούτα.

Πέντε μέρες πριν το Πάσχα και οι τιμές των αμνοεριφίων είναι απαγορευτικές για πολλούς χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα καθώς ο εορτασμός του Πάσχα είναι νωρίτερα από άλλες χρονιές και παράλληλα συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών. Εκπρόσωποι της αγοράς σχολίαζαν χθες ότι λόγω εποχής τα ζώα είναι μικρά λίγα και κακής ποιότητας και αυτό είναι ένα στοιχείο πίεσης των τιμών προς τα πάνω.

Στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα ντόπια κατσικάκια κυμαίνονται μεταξύ 11 με 13 ευρώ το κιλό, τα αρνάκια 10 με 12 ευρώ το κιλό, ενώ στη Βαρβάκειο οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 7 και 9 ευρώ το κιλό. Φθηνότερα αμνοερίφια μπορούν να βρουν οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες τα χρησιμοποιούν ως «κράχτη» για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σούπερ μάρκετ οι τιμές για τα αρνιά κυμαίνονται μεταξύ 6,99 και 7,80 ευρώ ενώ για τα κατσίκια μεταξύ 8 και 9 ευρώ το κιλό. Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν προμηθευτεί μαζικά αμνοερίφια, και υπολογίζεται ότι οι προμήθειές τους αγγίζουν σε ποσοστό το 50% της συνολικής ποσότητας.

Συγκράτηση τιμών ζήτησαν χτες οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου και Καταναλωτή, Στ. Κομνηνός και Δ. Σπυράκος αντίστοιχα, σε συσκέψεις που είχαν με εκπροσώπους των εμπόρων κρεάτων, κηπευτικών και μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. «Τα μηνύματα που παίρνουμε από φορείς της αγοράς είναι θετικά σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση τιμών. Οι τιμές των οπωροκηπευτικών θα είναι μειωμένες κατά 10% με 15% σε σύγκριση με πέρσι. Στο κατσίκι πιθανόν οι τιμές να είναι ελαφρώς αυξημένες λόγω της έλλειψης που παρατηρείται στην παραγωγή», είπε ο Στέφανος Κομνηνός, γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας.

Ελληνοποιήσεις

Αρνιά Ρουμανικής προέλευσης που δεν είχαν τις απαιτούμενες σφραγίδες έριξαν στην εγχώρια αγορά επιτήδειοι, οι οποίοι επιχείρησαν να τα πουλήσουν ως ντόπια. Παράλληλα, κερδοσκόποι επιχείρησαν να προωθήσουν στους Ελληνες καταναλωτές 6,1 τόνους ακατάλληλων αγροτοδιατροφικών προϊόντων και αλιευμάτων προέλευσης Τουρκίας, Κίνας και Ινδίας, τα οποία δεσμεύτηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Τα αρνιά από τη Ρουμανία, περίπου 50 μέχρι στιγμής στον αριθμό, σφαγιάστηκαν, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, σε εγκαταστάσεις της Καβάλας, απ' όπου έφυγαν στη συνέχεια για την Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας χωρίς σφραγίδες, με στόχο να καταλήξουν, ως ελληνικά και σε υψηλότερες τιμές, στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το υπουργείο σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, εντοπίστηκαν αρνιά γάλακτος Ρουμανίας που προέρχονταν από τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΚΡΕΚΑ στην Καβάλα και δεν έφεραν ενδείξεις. Τα σφάγια εντοπίστηκαν στο κατάστημα ιδιοκτησίας Ορφανού και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία δέσμευσης των ποσοτήτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:50 - 30 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.