ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκληματικότητα ώρα μηδέν!

08:45 - 31 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Τουλάχιστον εφιαλτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι διαστάσεις που έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα στη χώρας μας τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας, με τους Έλληνες πολίτες να νιώθουν… πρωταγωνιστές ταινιών τρόμου!

Η οικονομική κρίση οδηγεί βαθμιαία πλέον στην κοινωνική κρίση, γεγονός άλλωστε που μπορούν να επιβεβαιώσουν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία δείχνουν αλματώδη αύξηση στα κρούσματα παραβατικότητας και ειδικά στις ληστείες και τις κλοπές. Εκείνο όμως που ανησυχεί περισσότερο τις Αρχές είναι άλλο: οι σημερινοί κακοποιοί είναι βαρύτερα εξοπλισμένοι, καλύτερα οργανωμένοι και αδίστακτοι όσο ποτέ άλλοτε, έτοιμοι να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές χωρίς κανένα δισταγμό.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Μία κλοπή ή διάρρηξη ανά 7 λεπτά και μία ληστεία ανά δύο ώρες. Το 2009 καταγράφηκαν 12.278 υποθέσεις ναρκωτικών και 3.502 υποθέσεις διακίνησης όπλων. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 300% και οι κλοπές κατά 150%, ενώ από το 1980 εκτοξεύθηκαν κατά 3.000% οι παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, χωρίς να περιλαμβάνονται και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Όπως εκτιμάται, πάνω από το 50% των ατόμων που συλλαμβάνονται στην Ευρώπη για κάποιο αδίκημα έχουν σχέση με τα ναρκωτικά.

Την περίοδο 1980-2008 είχαμε μια μετατόπιση του εγκλήματος σε νεαρότερες ηλικίες, αφού αυξήθηκαν κατά 20% οι δράστες μεταξύ 13-29 χρόνων. Την ίδια στιγμή εξιχνιάζεται μόλις μία στις τρεις κλοπές και ληστείες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.