ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ηράκλειος άθλος του δανεισμού και ο αγώνας για μείωση των spreads

08:11 - 01 Απρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Ηράκλειο άθλο θυμίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης να δανειστεί φθηνά από τις αγορές, καθώς από τη μία προσπαθεί να μην αυξήσει περισσότερο το ήδη υπέρογκο δημόσιο χρέος και από την άλλη να μην καταφύγει στην λύση του ευρωπαϊκού «δικτύου ασφαλείας» στο οποίο εμπλέκεται το ΔΝΤ, καθώς η χώρα δεν φαίνεται να αντέχει και νέα σκληρότερα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να επιβληθούν από το Ταμείο. Πρόσφατα η Merrill Lynch σε έκθεσή της τόνισε ότι αν η Ελλάδα επιλέξει τη λύση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, θα λάβει κατά πάσα πιθανότητα περί τα 11 δισ. ευρώ βοήθειας, με επιτόκια 3,5%. Κι αν και το επιτόκιο φαντάζει χαμηλό σε σχέση με το υφιστάμενο 6-7%, οι όροι θα είναι εξοντωτικοί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πούλησε χρέος ύψους 8 δισ. ευρώ σε 5ετή ομόλογα με απόδοση 381 μ.β. πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά, ενώ στις 4 Μαρτίου πούλησε 5 δισ. ευρώ σε 10-ετή ομόλογα με απόδοση 3,25% πάνω από το Bund.

Πρόσφατα η Credit Agricole προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα δημοπρατήσει μέσα στους επόμενους μήνες 5-ετή ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ, 15-ετή ύψους 4 δισ. ευρώ, 10-ετή ύψους 8 δισ. ευρώ, ομόλογα 30 ετών ύψους 3 δισ. ευρώ και 5ετή ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ.  Μιλάμε λοιπόν για ένα σύνολο 28 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, οι τόκοι για τα τρία ομόλογα που δημοπρατήθηκαν φέτος, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου 7-ετούς, θα ανέλθουν στα 7,7 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 3,8 δισ. ευρώ που θα ήταν αν είχαν πωληθεί με τον μέσο όρο του spread που επικρατούσε την περίοδο 2000-2008 μεταξύ του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου ελληνικού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Agricole η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με τόκους 18,9 δισ. ευρώ για τις εναπομένουσες εκδόσεις ομολόγων φέτος, σε σύγκριση με τα 9,4 δισ. ευρώ που θα πλήρωνε πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν δανειστεί πιο φθηνά απ’ όσο αναμένουν οι αγορές, τότε όλα τα οφέλη από το νέο φορολογικό, την εξοικονόμηση πόρων από το Δημόσιο θα εξανεμιστούν σε τόκους στους εγχώριους και ξένους δανειστές μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε προσεκτικές και μεθοδικές κινήσεις, δεδομένου ότι οι αγορές ομολόγων έχουν στήσει ένα πολύ επικίνδυνο για τη χώρα σκηνικό- με τα spread να εκτοξεύονται πάνω από τις 340 μονάδες βάσης, σε υψηλό 10ετίας- αναμένοντας τη χώρα να βγει στις αγορές για δανεισμό. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να εντάσσεται και η πρόθεση του Οργανισμού να εκδώσει ομόλογο σε δολάρια, σε μια προσπάθεια να δανειστεί περί τα 5-10 δισ. με επιτόκια κοντά στο 5-,5,5%.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι επικεφαλής του οργανισμού φαίνεται να εξαιρούν από τις δημοπρασίες του κερδοσκοπικά κεφάλαια και hedge funds που εξακολουθούν να «κάνουν παιχνίδι» στα CDS με σκοπό να περάσουν σαφές μήνυμα στην αγορά.

Το βέβαιο είναι- σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους- ότι το έργο του ΟΔΔΗΧ είναι πολύ δύσκολο, όσο είναι και σημαντικό, καθώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει να πάει ούτε ένα «σεντ χαμένο σε κερδοσκόπους».

Πάντως, σύμφωνα με άλλους αναλυτές, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας να αποκλιμακωθεί άμεσα το χρέος- που το 2010 αναμένεται να αγγίξει το 130% και σε αυτό συμβάλει πολύ σημαντικά η μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τονίζουν πολλοί επενδυτικοί οίκοι μπορεί να έχουμε περαιτέρω εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:51 - 01 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.