ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τις τράπεζες θα περάσει το ΕΣΠΑ

08:20 - 14 Απρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Ως μάννα εξ’ ουρανού περιμένουν οι τράπεζες το ΕΣΠΑ, παρακολουθώντας στενά τον αγώνα δρόμου που έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, την ώρα που οι επιχειρήσεις βλέπουν τα κεφάλαια που μπορεί να χαθούν ως μια ακόμη ευκαιρία ενίσχυσης της ρευστότητας του να πηγαίνει χαμένη.

Βάση του κανόνα «ν+3», τα κράτη-μέλη υποχρεώνονται να απορροφήσουν τις δαπάνες που έχουν δεσμεύσει εντός τριετίας από την έναρξη του ΕΣΠΑ, το οποίο ξεκίνησε το 2007. Άρα μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να κινητοποιήσει τους αναγκαίους πόρους ώστε να επιταχυνθεί η πορεία εκτέλεσης των έργων.

Σε μία περίοδο που θα πρέπει να αποδείξει την ικανότητα της η κυβέρνηση στην επίτευξη των στόχων του ΠΣΑ, το ΕΣΠΑ, μέσω επιδοτήσεων αλλά και πιστώσεων και εγγυήσεων, θα πρέπει να δώσει ώθηση στην παραγωγική μηχανή της χώρας απορροφώντας πόρους που πρέπει να φτάσουν τα 5,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «R» μέσα από το Υπουργείο Οικονομίας, η κυβέρνηση προωθεί κυρίως την κατάργηση, μέσω του πρόσφατου νόμου για το ΕΣΠΑ, του συντονισμού από το κεντρικό υπουργείο και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες. Στόχος των ιθυνόντων είναι η βελτίωση του βαθμού απορρόφησης, αφού με βάση τα στοιχεία στα τέλη Μαρτίου η απορρόφηση των τομεακών προγραμμάτων περιορίζεται στο 2,2%, ενώ για τα πέντε περιφερειακά η κατάσταση εμφανίζεται οριακά καλύτερη, με την απορρόφηση να αγγίζει το 7%.

Στα πλαίσια λοιπόν του στόχου να φτάσει η απορρόφηση το 15% χθες το υπουργείο Οικονομίας ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  ανακοίνωσε τη συνδρομή των περιφερειών της χώρας για τις αναγκαίες μελέτες ωρίμανσης έργων.

Υπενθυμίζεται ότι εντός των επομένων ημέρων θα έλθουν προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο οι βασικές κατευθύνσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς και το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Ωστόσο, η κα Κατσέλη είχε σημειώσει στη συνάντηση της με τον Γ. Παπανδρέου ότι προγράμματα βγαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα και ότι ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πρώτη φάση, ενώ ξεκινά και η δεύτερη φάση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, τη στήριξη της μεταποίησης και τη ψηφιακή σύγκλιση.

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 10:28 - 14 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.