ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνητρα για να επιστρέψουν κεφάλαια στην Ελλάδα

08:18 - 16 Απρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Αν και κατά το παρελθόν - δηλαδή επί Νέας Δημοκρατίας - δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα το μέτρο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επανέρχεται και από χθες κιόλας, έθεσε σε ισχύ τα κίνητρα για να επιστρέψουν κεφάλαια Ελλήνων που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού στην Ελλάδα.

Με την καταβολή του φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων που εισάγονται εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου για τα κεφάλαια που εισάγει. Για τα κεφάλαια αυτά δεν ερευνάται, προκειμένου για την εφαρμογή των ισχυουσών φορολογικών διατάξεων, ο τρόπος απόκτησής τους και λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ της συνολικής δαπάνης που προκύπτει και του εισοδήματος που δηλώνεται ή προσδιορίζεται από την Φορολογούσα Αρχή.

Μάλιστα, αν τα κεφάλαια που εισάγονται τοποθετηθούν σε τίτλους δανείων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διακρατούνται τουλάχιστον για δύο (2) έτη από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισήγαγε τα κεφάλαια ή τοποθετηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια ή διατεθούν τα κεφάλαια αυτά μέσα σε δύο (2) χρόνια από το χρόνο εισαγωγής τους για την αγορά ακινήτου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρέφεται άτοκα το πενήντα τοις εκατό (50%) του φόρου που έχει καταβληθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:33 - 16 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.