ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην πίεση…

08:03 - 21 Απρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Νέες ανησυχίες χτύπησαν από χθες την ήδη σφυροκοπήμενη αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς ο φόβος πως τελικά η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αναμενόταν μέχρι πρόσφατα, για ναδιασωθεί, διατηρεί το κόστος δανεισμού του Ελληνικου Δημοσίου σε ιστορικά υψηλά, με το spread των 10ετών να «χτυπά» χθες τις 489 μονάδες βάσης.

Οι πληροφορίες της Wall Street Journal ότι ο Axel Weber, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί οικονομική στήριξη έως 80 δις ευρώ, προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία, πυροδοτεί ίσως έναν νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από το bailout της Ελλάδας.

Και οι δηλώσεις στους F.T του Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγου της High Frequency Economics, προκάλεσαν νέες… σκέψεις στην αγορά, η οποία πλέον θεωρεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Ο Weinberg πρότεινε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τον «μηχανισμό» μιας πολυετούς αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της σε ομόλογα, ως έναν τρόπο μείωσης του χρέους της, όπως ακριβώς έκανε και το Μεξικό στις αρχές του ’80. Οι πιστωτές του Μεξικό αντάλλαξαν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα με πιο μακροπρόσθεσμα, δηλαδή επέκτειναν όλα τα ομόλογα που έληγαν μέσα στα επόμενα 14 χρόνια, σε ομόλογα λήξεως 27 ετών. Ο κ. Weinstein μάλιστα υπολογίζει πως αν η Ελλάδα κάνει ότι έκανε το Μεξικό, με 25ετή περίοδο ληξης, τότε θα μπορέσει να «γλιτώσει» 140 δισ. ευρώ σε πληρωμές χρεών στα επόμενα 5,5 χρόνια.

Αναλυτές και επενδυτές λοιπόν, βλέπουν όλο και πιο έντονα την πιθανότητα πως όχι μόνο θα υπάρξει αναγκαστικά η ενεργοποίηση του πακέτου διάσωσης τη Ελλάδας, αλλά εκτός από αυτό, θα υπάρξει και αναδιάρθρωση του χρέου της χώρας, επισημαίνει ο κ. Piet Lammens, στρατηγικός αναλυτης της KBC.

Ολα αυτά εντείνουν την ήδη υπάρχουσα αβεβαιότητα στην αγορά και διατηρουν το spread στα ύψη. Οπως τόνισε και ο Diego Iscaro, οικονομοόγος της IHS Global Insight, το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, θα αρχίσει να υποχωρεί μόλις η κυβέρνηση αντλήσει τα μεγάλα ποσά που χρειάζεται, πριν το τέλος Μαΐου. Οπως υπογράμμισε, ωστόσο, η βασική ανησυχία είναι ότι αυτό ίσως να μην συμβεί, αν η συνεχιστεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμη τροχιά μακροπρόθεσμα"

Οπως σχολιάζει ο Colin Ellis, οικονομολόγος της Daiwa Capital Markets, οι αγορές πλέον αναμένουν πως την Ελλάδα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει κάποιας μορφής εξωτερική βοήθεια για να τα βγάλει πέρα με το δανειακό βάρος του Μαΐου, και όσο δεν υπάρχει μία ανάλογη επίσημη ανακοίνωση, τα spreads δεν αναμένεται να «ηρεμήσουν».

Και η χθεσινή δημοπρασία των ΕΓΔ, αποτελεί μία απόδειξη αυτού. Δώστε προσοχή στο εξής συμπέρασμα: Η Ελλάδα για να δανειστεί για τρεις μήνες, πλήρωσε περισσότερο από ότι πληρώνει η Γερμανία για να δανειστεί για δέκα χρόνια.

Αν και υπερκαλύφθηκε η έκδοση και το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο από αυτό που εκτιμούσαν οι παράγοντες της αγοράς, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως το κόστος ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε η αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουρίου, και είναι φορές υψηλότερο από αυτό που πηρώνουν οι Γερμανοι για τα 10ετή τους ομόλογα!

Αυτό δείχνει ένα μόνο πράγμα: Πως η αγορά ακόμη δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας. Κάποιοι μπορεί να εντυπωσιάστηκαν από την υψηλή ανταπόκριση που είχε η δημοπρασία, όμως το γεγονός παραμένει πως το επιτόκιο ήταν 3,65% ( για τρεις μήνες!) όταν το επιτόκιο του γερμανικού Bund είναι 3,11% ( για 10 χρόνια !).

K.E.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:22 - 21 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.