ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γύρισαν το διακόπτη» οι μονάδες της ΤΕΡΝΑ και της Elpedison

08:24 - 27 Απρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Δοκιμαστική λειτουργία ξεκίνησαν δύο καινούργιες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, του ΗΡΩΝ ΙΙ στη Βοιωτία (όμιλος ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ) και της Elpedison στη Θίσβη (ΕΛΠΕ- ιταλική Edison), επίσης στη Βοιωτία.

Η λειτουργία του ΗΡΩΝ ΙΙ, που όπως είχε γράψει το «R» (12/4/2010) θα ενταχθεί πλήρως στο σύστημα μέσα στο καλοκαίρι, ξεκίνησε δοκιμές την Κυριακή, συνεισφέροντας στο σύστημα 20-50 MW, ενώ χθες έδωσε 175-275 MW. Από την πλευρά της η μονάδα της Elpedison ξεκίνησε λειτουργία χθες, εισφέροντας 20-30 MW στο δίκτυο, και σιγά – σιγά όπως και εκείνη του ΗΡΩΝΑ θα αρχίσει να μπαίνει κανονικά στον ημερήσιο προγραμματισμό.

Η μονάδα του ΗΡΩΝ ΙΙ ονομαστικής ισχύος 435 MW, αρχικά θα λειτουργήσει σε ανοικτό κύκλο, δηλαδή μόνο με τον αεριοστρόβιλο  και στη συνέχεια θα ενταχθεί και ο ατμοστρόβιλος. Ελέγχεται από μικτή εταιρεία στην οποία συμμετέχουν με ίσα ποσοστά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η γαλλική Gaz de France Suez, και είναι η τρίτη ιδιωτική, μετά από αυτές των ΕΛΠΕ και του ομίλου Μυτιληναίου.

Τη συγκεκριμένη μονάδα θα ακολουθήσει προς τα τέλη του καλοκαιριού, η πλήρης λειτουργία της μονάδας της Elpedison και προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2011, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη μονάδα του ομίλου Μυτιληναίου, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου ήδη λειτουργεί ένας δικός του σταθμός, 390 μεγαβάτ.

Συν 1.300 μεγαβάτ!

Στην ουσία στις αρχές του 2011, το εγκατεστημένο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, θα αυξηθεί κατά περίπου 1.300 μεγαβάτ, προερχόμενο όλο από ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με χρήση φυσικού αερίου. Έτσι, θα πάψει πλέον κάθε καλοκαίρι να πλανάται ο εφιάλτης των μπλακ-άουτ πάνω από την χώρα, αφού αποκτούμε πλέον ικανοποιητικές εφεδρείες, που μπορούν να καλύψουν ζήτηση άνω των 12.000 μεγαβάτ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ο, τι , σε δύο- τρία χρόνια από τώρα, όταν θα προστεθούν σε αυτές τις μονάδες ακόμη δύο ιδιωτικές, το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή θα πέσει στο 70%, και επομένως θα απελευθερωθούν και τα τιμολόγια της κρατικής επιχείρησης στη λιανική που ακόμη παραμένουν ρυθμιζόμενα.

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.