ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Ιδού τι θα ανακοινωθεί αυτό το Σαββατοκύριακo για την Ελλάδα

11:31 - 30 Απρ 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Πριν μία εβδομάδα, η Goldman Sachs και ο γνωστός οικονομολόγος της Erik Nielsen, είχαν προβλέψει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ για να σωθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βοήθεια θα είναι της τάξης των 120 δσς. ευρώ τουλάχιστον. Σύμπτωση; Όπως και να έχει, αξίζει να δούμε τι εκτιμά ο Nielsen ότι θα ανακοινωθεί αυτό το ΣΚ για την Ελλάδα.

Πρώτον, θα ανακοινωθεί ότι το ΔΝΤ συμφώνησε με την Ελλάδα σε ένα τριετές πρόγραμμα το οποίο θα συμπεριλαμβάνει δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα ( της τάξης του 10% του ΑΕΠ) και μία σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την μείωση των ονομαστικών μισθών, την βελτίωση του συνταξιοδοτικού και την δημιουργία καλύτερων οργανισμών. Ο κ. Nielsen, δεν θεωρεί ότι θα δοθούν πολλές λεπτομέρειες μέχρι την επόμενη τουλάχιστον εβδομάδα.

Δεύτερον, σε ότι αφορά το ποσό της διάσωσης, θα εντυπωσιάσουν με ένα νούμερο κοντά στα 150 δις. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια (ρεκόρ διάσωσης μίας χώρας) με τα 50 δισ. ευρώ περίπου, για το πρώτο έτος. Όμως, ολόκληρο το ποσό των 150 δις. ευρώ είναι απλώς ενδεικτικό , καθώς τα 90-100δις. ευρώ  θα πρέπει να δοθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες, και αυτήν την στιγμή βρίσκονται στην διαδικασία να εγκρίνουν μόλις τα 30 δις. ευρώ. Ο Nielsen εκτιμά ότι οι πολιτικές και νομικές μάχες στην Ευρώπη θα συνεχιστούν για μήνες.

Τρίτον, τα 30 δις. ευρώ θα δεσμευτούν σίγουρα και αμέσως, για την διάσωση της Ελλάδας αν και θα υπάρξουν κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να της δοθεί το ποσό. Για το υπόλοιπο ποσό, θα δoθεί απλά μία πολιτική στήριξη πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με το ΔΝΤ, τότε άλλα 100-120 δις. ευρώ θα τεθούν στην διάθεσή της στο υπόλοιπο της τριετίας. 

Συνεπώς, το μήνυμα αυτού του Σαββατοκύριακου θα είναι κατ' αρχήν ότι αυτό που γίνεται για την Ελλάδα, εάν χρειαστεί θα γίνει και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, θα διασφαλιστεί το ότι δεν θα πρέπει πλέον να ανησυχεί κανείς για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει ο Nielsen, το μήνυμα θα είναι : « μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε στην δευτερογενή αγορά, όμως η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει».

Και η αναδιάρθρωση είναι όντως εκτός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων, αρκεί να ακολουθήσει η Ελλάδα αυτά που συμφώνησε. Εάν οι ελληνικές τράπεζες μπουν σε περαιτέρω προβλήματα, τότε η κυβέρνηση θα αναδιαρθρώσει την κεφαλαιοποίηση τους με την βοήθεια της ΕΚΤ.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:31 - 30 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.