ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ένα deal - στις τράπεζες - για να διατηρηθεί η αντίδραση στο Χ.Α.»!

08:12 - 11 Μαϊ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Ένα deal θα μας σώσει! Την άποψη αυτή εκφράζουν οι χρηματιστές, προκειμένου να δικαιολογηθεί η διατήρηση της ανόδου στο Χ.Α., κάτι που αν συμβεί, θα επαναφέρει τον γενικό δείκτη στα επίπεδα των 2.100 μονάδων. Και ο μοναδικός κλάδος που προσφέρεται για deals σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι άλλος από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «αυτό που απομένει είναι να δοθεί ένα καινούριο στοίχημα, ένα νέο όραμα στην οικονομία και την αγορά». Κατά την άποψη του αναλυτή, εκείνο που πραγματικά θα ενεργοποιούσε και πάλι τους μοχλούς αντίδρασης και επανασύνδεσης του Χ.Α. με τις ξένες αγορές, δεν είναι άλλο από τις συγκεντρώσεις στους κλάδους, όπως στις τράπεζες».

Η Guardian Trust από την πλευρά της, σχολιάζει ότι, «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική αγορά, ώστε οι τιμές των μετοχών ορισμένων εταιριών να επανέλθουν τουλάχιστον στην πραγματική τους αξία από την υποβάθμιση που η κρίση τις έχει κατατάξει». Η βορειοελλαδική χρηματιστηριακή εταιρεία εξηγεί ότι, «οι φόβοι των επενδυτών είναι δικαιολογημένοι διότι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν περίπου το 70% των ομολόγων των χωρών αυτών, οπότε αν δηλωθεί αδυναμία πληρωμής, με οποιονδήποτε τρόπο, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Τα διαθέσιμα κεφάλαια των τραπεζών δεν επαρκούν για να καλύψουν μια τέτοιου μεγέθους ζημία».

Δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι παράγοντες της αγοράς, που δεν αποκλείουν ότι μέσα στο ερχόμενο 15θήμερο το Χ.Α. θα «μπορούσε» να «δώσει» αντίδραση μέχρι τα επίπεδα των 2.100 μονάδων, επαναφέροντας την ψυχολογία και τις... καρδιές της επενδυτικής κοινότητας, στις θέσεις τους. Η βελτίωση της ψυχολογίας συνδέεται κυρίως με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας που την περασμένη Παρασκευή ανέλαβε η ΕΚΤ και επιβεβαιώθηκε στο EcoFin και το Eurogroup την Κυριακή, περί δημιουργίας ενός ακόμα ισχυρού μηχανισμού παρέμβασης προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, με κεφάλαια της τάξης των 670 δισ. ευρώ.

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι έστω την υστάτη τούτη ώρα οι ευρωπαίοι αντελήφθησαν ότι όλο αυτό που γινόταν από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα δεν ήταν χτύπημα προς στη χώρα, αλλά προς στο ευρώ. Η παρέμβαση της ΕΚΤ, μέσω των κεντρικών τραπεζών, που έσπευσαν χθες, και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν, να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, είχε ευεργετικές επιδράσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα. Τα spreads υποχώρησαν προς στις 360 μονάδες, άσχετα αν διαμορφώθηκαν πάνω από τις 400 μ.β. και το ευρώ άρχισε να ανακάμπτει κάνοντας πράξεις μέχρι και τα υψηλά του 1,2960 σε σχέση με το δολάριο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:09 - 11 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.