ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά καυσίμων: Πρόστιμα ως 1,5 εκατ. ευρώ με «αντικειμενικά κριτήρια» !

08:24 - 11 Μαϊ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Πρόστιμα με "αντικειμενικά κριτήρια", που θα φτάνουν ακόμη και στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ανάκληση αδειών, λουκέτα και σφράγιση εγκαταστάσεων σε πρατήρια, εταιρείες αλλά ακόμη και σε διυλιστήρια, προβλέπει το νέο σύστημα για τις παραβάσεις στην αγορά καυσίμων, που ανακοίνωσε το υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Έπειτα από τη διαπίστωση ότι το σημερινό νομικό πλαίσιο είναι τόσο ασαφές ώστε είτε να εμποδίζει το έργο των ελεγκτών, είτε να αφήνει "παράθυρα" για συναλλαγές με τους ελεγχόμενους σχετικά με το ύψος των προστίμων, το υπουργείο αποφάσισε να αυστηροποιήσει τις ποινές αλλά και να δημιουργήσει 12 κατηγορίες παραβάσεων με συγκεκριμένες ποινές.

Οι κατηγορίες που περιλαμβάνει η απόφαση η οποία τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση (www.opengov.gr), αφορούν μεταξύ άλλων την έλλειψη ή μη της ανανέωσης άδειας λειτουργίας από διυλιστήρια, εταιρείες ή πρατηριούχους, τη νοθεία, παραβάσεις σχετικά με τη διακίνηση υγρών καυσίμων αλλά και με την ανάρτηση εμπορικών σημάτων από τα πρατήρια.

«Ξέχασε» να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας

Αν για παράδειγμα, εντοπιστεί πρατηριούχος να έχει "ξεχάσει" να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του, αλλά παρ' όλα αυτά συνεχίζει να λειτουργεί, ο ελεγκτής δεν μπορεί να του επιβάλει χαμηλότερη ποινή από τα 15.000 ευρώ (με ανώτατη τα 30.000 ευρώ).

Για τη νοθεία

Για τη πιο διαδεδομένη παράβαση νοθείας, που αφορά στην ανάμειξη ντίζελ κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης, το χαμηλότερο πρόστιμο ορίζεται στα 15.000 ευρώ και το μέγιστο στα 234.320 ευρώ. Το ισχύων πλαίσιο είναι τέτοιο, ώστε ακόμη και ποσά της τάξης των 15.000 ευρώ είτε εισπράττονται με μεγάλη καθυστέρηση είτε και… καθόλου. Για μεγάλης κλίμακας νοθεία από πρατηριούχους, σε ποσοστό άνω του 4%, το μέγιστο ύψος προστίμου ανέρχεται σε 614.000 ευρώ και αφορά σε ντίζελ κίνησης που αναμειγνύεται με ναυτιλιακό ή άλλο τύπο παράνομου πετρελαίου.

Αν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας συλληφθεί για δεύτερη φορά, του επιβάλλεται διπλάσιο ύψος προστίμου, αν η παράβαση αφορά σε εταιρεία εμπορίας η ποινή φτάνει σε 1,23 εκ. ευρώ, και αν αφορά σε διυλιστήριο ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ...

Παρεμπόδιση ελέγχου...

Για παρεμπόδιση ελέγχου, όπως συνέβη πριν από ενάμισι μήνα, όταν πρατηριούχος επί της λ. Μεσογείων, ούτε 500 μέτρα από το υπ. Περιβάλλοντος επιτέθηκε εναντίον του υπαλλήλου του υπουργείου ο οποίος τον συνέλαβε να πουλάει νοθευμένα καύσιμα, επιβάλλεται πρόστιμο ως 20.000 ευρώ με διαβίβαση του φακέλου στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Για τη μη τήρηση από   πρατήριο του  ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας το πρόστιμο  κυμαίνεται από 15.000 -20.000 ευρώ και επιβάλλεται από το Νομάρχη. 
Τέλος να σημειωθεί ότι σε  περίπτωση που  οι παραβιάσεις των όρων  της άδειας (διύλιση, εμπορία, λιανική εμπορία), έχουν επιπτώσεις  στην  εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας ή περιοχών της, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1,2 -1,5 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να συνοδεύονται από   ανάκληση της άδειας,  ή  διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης.

Γιώργος Φιντικάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.