ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βγαίνουν τσάμπα εταιρείες από το ΧΑ- Το παράδειγμα της Informer και τα ίχνη μετοχικού ακτιβισμού

08:31 - 12 Μαϊ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

(upd) Οι βασικοί μέτοχοι βγάζουν στα πιο χαμηλά επίπεδα τις εταιρείες τους από το ταμπλό δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει κάτι προκειμένου να σταματήσουν το φαινόμενο αυτό. Αρκετές είναι αυτές που έχουν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα και μάλιστα σε επίπεδα που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα επίπεδα εισαγωγής.

Ο μετοχικός ακτιβισμός είναι άγνωστη λέξη στο ΧΑ και τα συμφέροντα των μικρομετόχων δεν μπορούν να προστατευθούν. Πληροφορίες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφεραν πως προβληματίζει τη διοίκηση το φαινόμενο αυτό αλλά φαίνεται πως στις σκέψεις της δεν είναι να μπουν αυστηρότερα κριτήρια. Μπορεί για παράδειγμα κάποια εταιρεία να μπαίνει με p/e πολύ υψηλό όπως γινόταν παλαιότερα και να βγαίνει στο μισό της καθαρής θέσης ή σε αποτίμηση ίση με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα;

Αφορμή για το δημοσίευμα αυτό η δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Informer που κατατέθηκε χθες. Το τίμημα είναι 0,46 ευρώ ανά μετοχή και δίνει αποτίμηση οριακά πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Στα 10,61 εκατ. ευρώ για να είμαστε πιο ακριβείς. Ήταν αναμενόμενη η δημόσια πρόταση, από τη στιγμή που οι βασικοί μέτοχοι αγόρασαν το πακέτο από την Proton Bank (άραγε γιατί πούλησε σε τέτοια τιμή;). Φάνηκαν οι προθέσεις τους. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να τους πει γιατί το κάνουν, αφού το προβλέπει η νομοθεσία. Άλλωστε και να παραμείνουν στο ταμπλό με τέτοιο ΧΑ δεν έχει και νόημα. Tο ΧΑ είναι πολύ ακριβό για τις εισηγμένες.

Στα 0,46 ευρώ θα βγάλουν μάλλον εκτός ΧΑ την εταιρεία και θα προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εταιρειών που έχουν αποχωρήσει. Εκτός και αν κάποιος αντιδράσει. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2008 η εταιρεία επέστρεψε στους μετόχους 0,53 ευρώ ανά μετοχή και τώρα δίνει τίμημα ο βασικός μέτοχος 0,46 ευρώ. Δηλαδή με κεφάλαια λιγότερα από αυτά που πήρε ως επιστροφή κεφαλαίου πριν από ενάμιση χρόνο γίνεται η δημόσια πρόταση.

Σημειώνεται επίσης και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό ότι η καθαρή θέση είναι στα 22,2 εκατ. ευρώ. Η δημόσια πρόταση δηλαδή γίνεται στο μισό της καθαρής θέσης!!

Τα ωραία δεν τελειώνουν εδώ. Η εταιρεία έχει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 10,72 εκατ. ευρώ!! Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για leverage buy out. Ο βασικός μέτοχος μπορεί να αγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό (κάτι παραπάνω από 20%) προσφέροντας περίπου 2 εκατ. ευρώ με δανεικά, να συγχωνεύσει στη συνέχεια τις εταιρείες και μετά να κάνει επιστροφή όλου του ταμείο (έχει πολύ χαμηλές υποχρεώσεις) και να βάλει στην τσέπη 10 εκατ. ευρώ!!

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον καθώς θα δούμε ποιος «οίκος» θα αποτιμήσει την εταιρεία και τι θα πει για το τίμημα. Θα δούμε και αν θα υπάρξει κάποιος μέτοχος που θα μπορέσει να μπλοκάρει τη δημόσια πρόταση και να ζητήσει υψηλότερο τίμημα.

Άνοιγμα πάνω από τη δημόσια πρόταση

Πράξεις πάνω από τη δημόσια πρόταση κάνει η Informer, εξέλιξη που παραπέμπει σε κίνηση μετοχικού ακτιβισμού και δεν αποκλείεται να ασκηθεί πίεση για βελτίωση του τιμήματος.

Γ. Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 12:42 - 12 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.