ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τρελές» αποδόσεις στα ομολογιακά Α/Κ

08:40 - 13 Μαϊ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Εξαιρετικά υψηλές και σε αρκετές περιπτώσεις ιστορικές υποαποδόσεις κατέγραφαν μέχρι πρόσφατα τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού λόγω της μεγάλης ανόδου των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η πτώση των ομολόγων δεν έπληξε μόνο τις τράπεζες που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ομολόγων, αλλά και την κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων «ομολογιακά εσωτερικού».

Η συγκεκριμένη κατηγορία απευθύνεται σε συντηρητικούς επενδυτές που δεν επιθυμούν μεγάλες διακυμάνσεις. Όμως οι αποδόσεις που κατέγραφαν ελάχιστες μέρες πριν τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα εσωτερικού είναι χειρότερες σε ορισμένες περιπτώσεις και από αυτές που κατέγραφαν τα Α/Κ που επενδύουν σε μετοχές εσωτερικού.

Οι αποτιμήσεις βελτιώθηκαν αισθητά μετά την έγκριση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ αλλά κυρίως λόγω της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών που αγόρασαν απευθείας ομόλογα από την δευτερογενή αγορά. Κάποιοι αναλυτές είχαν εντοπίσει τη στρέβλωση και παρότρυναν πελάτες τους να αγοράσουν ομολογιακά αμοιβαία. Όσοι το έκαναν σε ελάχιστες μέρες κέρδισαν έως και 15%.

Με βάση στοιχεία μερικών ημερών πριν το σύνολο της αγοράς των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, κατέγραφε αρνητικές αποδόσεις. Τη χειρότερη επίδοση που μάλιστα ξεπερνούσε και το 20% κατέγραφαν τα δύο Α/Κ της Eurobank και ένα της Interamerican που επίσης διαχειρίζεται η Eurobank.

Η διόρθωση ήταν άμεση. Πιο συγκεκριμένα από απώλειες 22,31% που κατέγραφε το Α/Κ Interamerican Σταθερό Ομολογιακό Εσωτερικού τώρα χάνει 8,8%, από 21,33% απώλειες για το Eurobank EFG (LF) Greek Government Bond Fund Euro τώρα είναι στο 7,8% και από 21,18% που έχανε το Eurobank EFG Ι (LF) Greek Government Bond Fund Euro, τώρα χάνει 7,5%. Την καλύτερη επίδοση είχε το Α/Κ Probank Ομολογιακό Εσωτερικού, το οποίο έχανε μόλις 6,51%. Δεν βελτίωσε όμως τη θέση του και τώρα χάνει 7,76%.

Οι απώλειες αντιστοιχούσαν σε κέρδη επταετίας τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Σημείωναν μάλιστα πως οι απώλειες των μετοχικών εσωτερικού ήταν μικρότερες είτε σε απόλυτα νούμερα είτε συγκριτικά ανάλογα δηλαδή με το ρίσκο. Για παράδειγμα υπάρχουν μετοχικά εσωτερικού Α/Κ της Eurobank με απώλειες κοντά στο 10%. Ωστόσο ο μέσος όρος των απωλειών στα μετοχικά ξεπερνά το 20% φέτος.

Γ. Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.