ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη μέγγενη και οι ασφαλιστικές εταιρείες

08:18 - 18 Μαϊ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Το τελευταίο διάστημα, απαρατήρητο από το επενδυτικό κοινό έχει περάσει το γεγονός ότι εκτός των τραπεζών, και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε ομόλογα. Οι Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμάται ότι διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους περί τα 95 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία της CreditSights. Ανάμεσα σε αυτές και ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η πάγια πρακτική, είναι οι επενδύσεις σε ομόλογα να υπερτερούν από αυτές σε νομίσματα και μετοχές γιατί μέχρι πρόσφατα, τα ομόλογα θεωρούνταν πολύ πιο σίγουρες επενδύσεις. Το τελευταίο όμως διάστημα και λόγω της κρίσης των δημόσιου χρέους, τα ομόλογα μετεξελίχθηκαν σε πυριτιδαποθήκη όσον αφορά τις αποτιμήσεις τους στα χαρτοφυλάκια, γεγονός που θα αποτυπωθεί και τα αποτελέσματα τριμήνων.

Οι δε απομειώσεις θα είναι εξ ίσου θεαματικές με αυτές των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, αν και σε χαμηλότερα αριθμητικά μεγέθη, λόγω και της διαφορετικής οικονομικής ευρωστίας. Οι ζημιές αυτές ωστόσο εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν και τα αποτελέσματα των μητρικών τραπεζών, οι οποίες ήδη αναμένεται να δεχθούν ισχυρό πλήγμα από τις αποτιμήσεις των ομολόγων κατά το πρώτο τρίμηνο.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, στις 31/12/2008 το σύνολο των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών είχαν επενδυμένο σε ομόλογα, ομολογίες και άλλους τίτλους σταθερής απόδοσης 5,99 δισ. ευρώ, την στιγμή που σε μετοχές και άλλους τίτλους μεταβλητής απόδοσης είχαν επενδύσει μόλις 1,18 δισ. Δηλαδή οι επενδύσεις σε ομόλογα ήταν τέσσερις φορές επάνω. Το 2007 οι επενδύσεις σε ομόλογα, ομολογίες και άλλους τίτλους σταθερής απόδοσης ήταν 4,8 δισ.

Για το 2009 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία όπως μας δήλωσαν κύκλοι της αγοράς καθώς οι οριστικοί ισολογισμοί πάνω στους οποίους βασίζονται οι μελέτες δημοσιεύονται στα τέλη Μαρτίου και η συγκέντρωση και μελέτη τους παίρνει κάποιο χρόνο

Εάν δεν πρόφθασαν να αναμορφώσουν τα χαρτοφυλάκια τους το τελευταίο τρίμηνο του 2009, τότε σίγουρα το α τρίμηνο του 2010, θα είναι άκρως απογοητευτικό, δήλωσε στέλεχος της αγοράς που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Μεγάλες όμως εκτιμάται ότι θα είναι οι απώλειες τους και στα μετοχικά χαρτοφυλάκια τους, καθώς είθισται να επενδύουν σε τραπεζικούς τίτλους που από την αρχή της χρονιάς επίσης δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Ο Τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει από την αρχή της χρονιάς 37,7%, ενώ ο FTSE 20, 29,6%.

Πέραν τούτου λόγω του ότι κάποιες από τις ασφαλιστικές ανήκουν σε τράπεζες, θα δεχθούν πλήγμα και από τις συμμετοχές και επενδύσεις σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις καθ' ότι η λογιστική αυτή εγγραφή αφορά και μετοχική σύμπραξη με τις μητρικές πέραν των μετοχικών χαρτοφυλακίων.

Τάκης Λαϊνάς

Τελευταία τροποποίηση στις 10:26 - 18 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.