ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνείται ότι διευκόλυνε το «σορτάρισμα» ο Προβόπουλος

10:53 - 25 Μαϊ 2010
Νίκος Χρυσολωράς

Γράφει ο Νίκος Χρυσολωράς

Επιστολή στη Βρετανική εφημερίδα Financial Times απέστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, σχετικά με τις μεταβολές στις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

Αναφερόμενος σε προηγούμενο δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Προβόπουλος αρνείται για μία ακόμη φορά ότι οι αλλαγές που θεσμοθέτησε η Τ.τ.Ε. τον περασμένο Νοέμβριο στις διαδικασίες διακανονισμού στη Δευτερογενή Αγορά Ομολόγων είχαν οποιαδήποτε επίδραση στις ανοικτές πωλήσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και επομένως στην τιμή τους. Τουναντίον, υποστηρίζει, «το short selling είναι μια επιθετική στρατηγική διαπραγμάτευσης που κατά κανόνα δεν επηρεάζεται από τις διαδικασίες διακανονισμού». Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος σημειώνει ότι ο κανόνας Τ+3 παραμένει εν ισχύ στην ΗΔΑΤ, ενώ η περίοδος 10 ημερών που ορίστηκε για recycling είναι σχετικά βραχεία για τα διεθνή δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει επερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα την προηγούμενη εβδομάδα στον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ η Ε.Κ.Τ φαίνεται να επιβεβαιώνει τις θέσεις του κ. Προβόπουλου. Αναλυτικά η επιστολή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Financial Times.



Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 25 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.