ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Προς απαγόρευση του naked short selling όλων των γερμανικών μετοχών και όχι μόνο!

15:43 - 25 Μαϊ 2010
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Το υπουργείο Oικονομικών της Γερμανίας προτείνει την απαγόρευση του γυμνού σορταρίσματος σε όλες τις γερμανικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στα γερμανικά χρηματιστήρια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Επίσης, προτείνει και την απαγόρευση του naked short σε όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που διαπραγματεύονται στα γερμανικά χρηματιστήρια.

Ο «νόμος» αυτός θα συμπεριλαμβάνει επίσης και την απαγόρευση των γυμνών πωλήσεων κάποιων CDS των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και όπως αναφέρεται θα απαγορευτούν και κάποια παράγωγα νομισμάτων της ζώνης του ευρώ.

Υπνεθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία είχε ανακοινώσει την απαγόρευση έως τον Μάρτιο του 2011 των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων που αφορούν τα δάνεια των χωρών στην Ευρωζώνη, ορισμένα CDS (την κάλυψη των κινδύνων των ομολογιών χωρών, ή επιχειρήσεων που ρέπουν προς την πτώχευση) και μετοχές δέκα χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων (τραπεζών και ασφαλειών).

Όμως το υπουργείο Οικονομικών εννοεί να επεκτείνει το μέτρο σε όλες τις μετοχές και να απαγορεύσει επίσης και τα διάφορα επισφαλή παράγωγα προϊόντα που αφορούν το ευρώ, ενώ αντίθετα θα εξακολουθούν να επιτρέπονται οι πωλήσεις εκείνων των παραγώγων που αποσκοπούν στην προστασία κατά των επισφαλειών. «Ορισμένες συναλλαγές που αντιπροσωπεύουν απειλή για τη σταθερότητα των αγορών πρόκειται να απαγορευθούν από το νομοσχέδιο αυτό», τονίζεται σε έγγραφο του υπουργείο.

Επιπλέον, το Βερολίνο επιθυμεί να εισάγει ένα «σύστημα διαφάνειας», το οποίο θα ειδοποιεί για ορισμένες συναλλαγές, είτε σε άμεσο χρόνο στην ελεγκτική αρχή χρηματαγορών (BaFin), είτε-σε περίπτωση που πρόκειται για πιο μεγάλης σημασίας συναλλαγές-μέσω της επίσημης οδού, προκύπτει από το ίδιο έγγραφο.

Το σχέδιο ενδέχεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:42 - 25 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.