ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και το ευρώ… στον άσσο!

08:10 - 28 Μαϊ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Το πτωτικό momentum του ευρώ συγκεντρώνει όλο και περισσότερες δυνάμεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο πως το ενιαίο νόμισμα θα χτυπήσει σύντομα την απόλυτη ισοτιμία με το αμερικάνικο δολάριο.

Την τελευταία φορά που το ευρώ διαπραγματευόταν κάτω από το parity με το δολάριο, ήταν τον Ιούνιο του 2002, πριν δηλαδή από μια περίοδο έντονης αδυναμίας του δολαρίου, η οποία είδε το ενιαίο νόμισμα να ανατιμάται για έξι συνεχόμενα έτη, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 1,60 δολαρίων το 2008.

Η αδυναμία που ακολούθησε μετά από αυτό το peak του, έχει φέρει το ευρωπαϊκό νόμισμα πίσω στα χαμηλά τεσσάρων ετών, με μόνο εντός του 2010 να έχει χάσει περίπου 17%, λόγω του τεράστιου δημοσιονομικού προβλήματος της Ευρωζώνης.

Η πτωτική πορεία του ευρώ έχει μέχρι σήμερα σταματήσει στο 1,2142 έναντι του δολαρίου, μακριά από το επίπεδο της γέννησής του τον Ιανουάριο του 1999, το 1,1747, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν όλο και πιο έντονα πλέον, πως η περαιτέρω εξασθένησή του είναι εξαιρετικά πιθανή, βλέποντας «άνετα» να χτυπάει στο επόμενο διάστημα, τον… άσσο έναντι του αμερικάνικου νομίσματος.

Όπως τονίσει η Jane Foley, διευθύντρια έρευνας αγορών στην Forex.com, το 1,18 αποτελεί τον ιστορικό εβδομαδιαίο μέσο όρο του ευρώ, και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα «δίκαιο» επίπεδο για το νόμισμα.

Όπως προσθέτει, ιστορικά, τα νομίσματα δεν τείνουν να μένουν για πολύ διάστημα κοντά στην δίκαιη αξία τους κι έτσι η Foley εκτιμά ότι στο μακροπρόθεσμο διάστημα, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πως το ευρώ θα κινηθεί πτωτικά προς την περιοχή του 1,15 με 1,10 ενώ δεν αποκλείει ακόμα και το επίπεδο του 1,00 .

Η εκτίμηση της BNP Paribas για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφώνεται προς το παρόν στο 1,1370 , ωστόσο οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως αναμένουν το ευρωπαϊκό νόμισμα να πέφτει ακόμη χαμηλότερα, στην απόλυτη ισοτιμία αλλά ίσως και πιο κάτω, έναντι του δολαρίου, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Αν και τα πρόσφατα στοιχεία των short θέσεων στο ευρώ έδειξαν μία ελαφρά μείωση, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, η Foley τονίζει πως υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο για σορτάρισμα του ευρωπαϊκού νομίσματος, από του διαχειριστές αποθεματικών, τους θεσμικούς επενδυτές αλλά και τον εταιρικό κλάδο.

Σύμφωνα με το hedge fund Legg Mason, το ευρώ θα συνεχίσει να πέφτει, παρόλο που έχει ήδη χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας του από τις αρχές του έτους, καθώς η κρίση χρέους της Ευρώπης δεν μοιάζει να περιορίζεται και υπάρχει έντονη πιθανότητα πλέον πως νέα ευρωπαϊκά προβλήματα θα βγουν στην επιφάνεια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το fund τηρεί σχετικά μεγάλες short θέσεις στο ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:56 - 28 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.