ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν απέδωσε ο ΦΠΑ - «Ξεχάστηκε» το κίνημα των αποδείξεων

10:09 - 31 Μαϊ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Με μόνη σκέψη την πορεία των εσόδων κοιμάται και ξυπνά το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κι αυτό γιατί η παραμικρή απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα σημάνει και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ο μεγαλύτερος «βραχνάς» του οικονομικού επιτελείου προέρχεται από τις εισπράξεις του ΦΠΑ, οι οποίες στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%, ενώ ο ετήσιος στόχος με τα πρόσφατα μέτρα (διπλή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ) διαμορφώνεται στο 14,5%.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο να εισπράξει το ποσό των 13 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ το μήνα, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι και το «κίνημα των αποδείξεων», το οποίο στις αρχές του έτους βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, δεν φαίνεται να «δουλεύει» τώρα.

Κι αυτό γιατί όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έχουν ήδη συλλέξει από τις αρχές του έτους τις αποδείξεις που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου, οπότε δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ζήλο τη συλλογή τους.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:28 - 31 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.