ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

VESTAS : «Δεν μπορεί να σηκώσει η ελληνική αγορά εργοστάσιο παραγωγής ανεμογεννητριών»

08:27 - 01 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία στην Ελλάδα παραγωγικής μονάδας ανεμογεννητριών, καθώς μόνο με μια ετήσια εξασφαλισμένη εγκατάσταση αιολικών από 800 MW και άνω θα δικαιολογούνταν μια τέτοια απόφαση. Σε μια αγορά που καρκινοβατεί, όπως η ελληνική, μεταξύ 100 και 120 MW κάθε χρόνο, δεν είναι βιώσιμο ούτε καν εργοστάσιο κατασκευής πτερυγίων…

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο Γιάννο Μιχόπουλο, γενικό διευθυντή της Vestas Hellas, θυγατρικής της δανέζικης εταιρείας. Και είναι τα ίδια περίπου με εκείνα του επικεφαλής της εταιρείας Ditlev Εngel όταν είχε συναντηθεί τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα με Έλληνες υπουργούς, προκειμένου να δει τις προθέσεις της νέας ακόμη τότε ελληνικής κυβέρνησης, που είχε ακούσει τόσο συχνά να μιλά για την πράσινη ανάπτυξη.

«Ακόμη και 500 MW το χρόνο να ήταν οι επιδόσεις της ελληνικής αγοράς, θα μπορούσε κανείς να το συζητήσει. Αλλά με τα φτωχά μας 100 MW, για ποιο λόγο να έρθει εδώ κάποιος μεγάλος κατασκευαστής ; », διερωτάται ο κ. Μιχόπουλος. Και προσθέτει : «Σκεφτείτε ότι η Vestas παγκοσμίως έχει δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 10.000 MW, όταν μόνο η Κίνα εγκατέστησε πέρυσι 14.000 MW, και οι ΗΠΑ άλλα 10.000 MW. Γιατί να μην κάνει μια μονάδα εκεί ;».

Προβληματισμός

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, και σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των ΑΠΕ, εν προκειμένω το νέο νόμο, ο επικεφαλής της Vestas δεν κρύβει τον προβληματισμό του, αφού σημειώνει αυτό που όλοι γνωρίζουν. «Ένας νόμος δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, η οποία είναι και το νούμερο ένα πρόβλημα». Ενώ για το νόμο των ΑΠΕ, εκτιμά ότι δεν θα αποδώσει τους πρώτους καρπούς πριν από ένα χρόνο.

Εθνικός στόχος θα πρέπει να γίνει η διείσδυση των ΑΠΕ, λέει, αν θέλουμε να προσεγγίσουμε έστω κάπως το μέγεθος των 1.000 MW το χρόνο που φιλοδοξεί να πετύχει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Και εκτιμά ότι αν καταφέρουμε την τρέχουσα δεκαετία να πιάσουμε τα 500 -600 MW το χρόνο, θα είναι επιτυχία.

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.