ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν. Καραμούζης: Η συζήτηση για τη χρεοκοπία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας

13:43 - 07 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

«Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας. Η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα γίνει Αργεντινή. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, έχει ως νόμισμα το ευρώ, έχει ως κεντρική τράπεζα την ΕΚΤ και απολαμβάνει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης την αλληλεγγύη των εταίρων της. Έχει πάρει ήδη οδυνηρά μέτρα και στοχεύει να υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η συζήτηση για τη χρεοκοπία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Γνωρίζουμε καλά ότι όπου οι οικονομίες χρεοκόπησαν τα εισοδήματα των εργαζομένων κατέρρευσαν και η οικονομική ζωή υποβαθμίστηκε σημαντικά. Το θέμα συζήτησης για μας δεν είναι αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι, αλλά το πώς θα μετατρέψουμε μια κρατικοδίαιτη οικονομία σε μια ζωντανή, ανταγωνιστική οικονομία, που δημιουργεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και κερδίζει έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό». Τα ανωτέρω δήλωσε στο Βήμα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν.Καραμούζης.

«Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και η ευρωζώνη πρέπει να απαντήσει δυναμικά με ενίσχυση και ενδυνάμωση των θεσμών και της ολοκλήρωσής της και όχι με χαλάρωση και αποκλίνουσες πολιτικές που τροφοδοτούν την αβεβαιότητα και την κερδοσκοπία», πρόσθεσε.

«Συμφωνώ ότι ο ευρωπαϊκός Νότος έπρεπε να λάβει έγκαιρα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μπορεί σήμερα να αποδοκιμάζουμε τη Μέρκελ, που όντως καθυστέρησε υπερβολικά να αντιδράσει, αλλά τίθεται το ερώτημα τι θα είχε συμβεί στην ευρωζώνη αν η Μέρκελ είχε μια ενδοτική προσέγγιση από την πρώτη ημέρα, χωρίς να ληφθούν μέτρα και προσαρμογές» σημείωσε επίσης.

«Αν υλοποιηθεί με συνέπεια το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αν υλοποιηθούν με συνέπεια μεγάλες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που εκκρεμούν για χρόνια και αν υιοθετήσουμε μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική ανοικτών αγορών, οικονομικής εξωστρέφειας και προσέλκυσης ιδιωτικών και ξένων επενδύσεων, θα βρεθούμε όλοι μπροστά σε μια μεγάλη θετική έκπληξη σε λίγα χρόνια» ανέφερε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.