ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν εξαιρείται η Γερμανία από το πακέτο στήριξης- Μερκελ: Πρέπει να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ

16:39 - 10 Ιουν 2010
Φωτεινή Πούλη

Γράφει η Φωτεινή Πούλη

Απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας αίτηση γερμανών νομικών για εξαίρεση της συμμετοχής της χώρας στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, λόγω αντίθεσης προς τη Συνταγμάτική Συνθήκη της Λισσαβόνας.  
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αναμενόταν από πολλούς να δεχθεί το αίτημα του Peter Gauweiler και να εκδώσει διάταγμα αποκλεισμού της Γερμανίας από την συμμετοχή στην ευρώ-διάσωση. Αυτό θα σήμαινε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δώσει εγγυήσεις για τα δάνεια ύψους 148 δισ. ευρώ.

Ας σημειωθεί πως η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει το δικαστήριο πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στο να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να κηρύξουν στάση πληρωμών, ενώ θα έλειπε η βασικότερη συνεισφορά στο πακέτο στήριξης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι Μέρκελ και Σόιμπλε είχαν απορρίψει τους ισχυρισμούς των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών, επισημαίνοντας ότι το πακέτο στήριξης των 750 δισ. ευρώ ήταν πολιτική απόφαση, περιθώριο που αφήνει η ισχύουσα συνταγματική συνθήκη της ΕΕ.

Μερκελ: Πρέπει να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ

Είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ευρώ, δήλωσε για ακόμη μία φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

"Είμαι της γνώμης ότι χρειάζονται τροποποιήσεις οι συνθήκες", τόνισε η καγκελάριος, που διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα της ακολουθητέας διαδικασίας, εάν κράτη μέλη δεν δείχνουν προσήλωση στους κανόνες του "Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης".

Η προσέγγιση της καγκελαρίου Μέρκελ είναι διαφορετική από την επίσημη γαλλική, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζονται τροποποιήσεις οι συνθήκες της ΕΕ.

Όσον αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, που εξελέγη πολύ πρόσφατα, έχει αποσαφηνίσει ότι οιαδήποτε μεταβολή θα πρέπει να τεθεί υπό την έγκριση του βρετανικού λαού σε δημοψήφισμα, έστω κι αν η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη.

"Στην πραγματικότητα, εκτιμώ ότι παρόμοια τροπολογία συνθήκης θα εξασφαλίσει τις χρηματαγορές, εάν δηλαδή σε έκτακτες καταστάσεις λαμβάνονται και έκτακτα μέτρα" πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, τονίζοντας ότι "ευκταίο, βέβαια, είναι να μην φθάνουν τα πράγματα εκεί".

Τέλος, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η "η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης δεν είναι θέμα που άπτεται μόνον των "Εκοφίν", αλλά ασφαλώς και των Ευρωπαϊκών συμβουλίων (αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί).

Τελευταία τροποποίηση στις 19:44 - 10 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.