ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακάθεκτη συνεχίζει το ράλι η κινεζική οικονομία

08:33 - 11 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Στο διεθνές προσκήνιο η κινεζική οικονομία βρίσκεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες για τις επιδόσεις της, ωστόσο όμως το τελευταίο διάστημα φαίνεται να παίρνει τα ηνία ακόμα και από παραδοσιακές δυνάμεις που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στη δίνη των ελλειμμάτων και των χρεών.

Μόλις χτες οι εξαγωγές της επιβεβαιώθηκαν ότι σημείωσαν άλμα 48,5% το Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι ετών. Επιπλέον, οι τιμές κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας ενισχύθηκαν για δωδέκατο διαδοχικό μήνα το Μάιο, αν και ο ρυθμός αύξησης περιορίστηκε ελαφρώς.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν έχει επηρεάσει, τουλάχιστον προς στιγμή την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα καλά νέα δεν είναι μόνο στα νούμερα των μακροοικονομικών στοιχείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αλλά και στο γεγονός ότι πριν από μερικές εβδομάδες ξεκίνησε ο διάλογος για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Η κινεζική κυβέρνηση προωθεί την αύξηση των μισθών, οι οποίοι συνήθως δεν ξεπερνούν τα 100-150 δολάρια, κυρίως σε εταιρείες και εργοστάσια της παράκτιας Κίνας αλλά και αύξηση κατά 20% στο χαμηλότερο μεροκάματο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τους αναλυτές οι αυξήσεις δεν πρόκειται να θίξουν, προς το παρόν, την ανταγωνιστικότητα της Κίνας ως προς τις τιμές αλλά και την προσέλκυση επενδυτών, όπως αρχικά υπήρξε φόβος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 2008 το κινεζικό νόμισμα διατηρείται γύρω στα 6,83 ανά δολάριο (με επιτρεπόμενες αποκλίσεις -0,5%/+0,5% από την ισοτιμία που ορίζει καθημερινά η κεντρική τράπεζα), μετά την απελευθέρωσή του και ισχυροποίηση κατά 21% τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό βοηθά σημαντικά τους εξαγωγείς.

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναμένονται στην ασιατική χώρα για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και του νομισματικού της συστήματος, αφού μετά τις πιέσεις και των ΗΠΑ, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας πρέπει να στηρίζεται και από τις αντίστοιχες νομισματικές μεταβολές.

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.