ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρατεύουν αγορές ιδίων και reverse split οι εισηγμένες

08:29 - 14 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Η στήριξη των μετοχών τους αλλά και η αύξηση της ονομαστικής αξίας με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών ώστε να βελτιωθεί η τιμή στο ταμπλό (reverse split) και να μην ενταχθούν στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών ξεχωρίζουν στα θέματα που θα συζητήσουν οι μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών στις προσεχείς ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις. Φυσικά δε λείπουν και οι περιπτώσεις που οι βασικοί μέτοχοι προχωρούν σε ένεση ρευστότητας αλλά και εκείνες οι περιπτώσεις που οι ισολογισμοί είναι ισχυροί και οι μέτοχοι θα ανταμειφθούν με επιστροφή κεφαλαίου.

Η πολύμηνη υποχώρηση των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει εξαερώσει τις αποτιμήσεις και τις τιμές των μετοχών και πολλές διοικήσεις εκλαμβάνουν την πτώση ως ευκαιρία και επιθυμούν να επενδύσει η εταιρεία κεφάλαια στον … εαυτό της. Έτσι περισσότερες από είκοσι εισηγμένες στις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ζητήσουν από τους μετόχους έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Folli Follie, ΚΑΕ, Σαράντης, Ηρακλής, Forthnet, Πλαστικά Κρήτης, Κρέτα Φαρμ και ΚΡΕ-ΚΑ είναι μεταξύ των εταιρειών που θα λάβουν απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών. Αγορά ιδίων αλλά και διανομή δωρεάν μετοχών έχει στην ατζέντα της και η ΖΑΜΠΑ, αλλά μετά από αίτημα του ΣΕΔ και σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί μέτοχοι μάλλον θα το καταψηφίσουν. Παράλληλα αρκετές θα αποφασίσουν reverse split αφού οι τιμές των μετοχών έχουν κατέλθει -ή βρίσκονται πολύ κοντά- του ορίου των 0,30 ευρώ και κινδυνεύουν να βρεθούν στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών και να διαπραγματεύονται μόλις μία ώρα. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του ΧΑ όσες εταιρείες έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε reverse split δεν θα εντάσσονται στα ειδικά χαρακτηριστικά, ενώ όσες είχαν εισαχθεί στην κατηγορία αυτή μόλις υλοποιηθεί το reverse split θα εξέρχονται από την κατηγορία. Dionic, Q&R, Έλαστρον, Τεχνική Ολυμπιακή, Space, Βάρδας, Άλκο, Λιβάνης, Axon και Αlapis ετοιμάζονται να μειώσουν τον αριθμό των εισηγμένων μετοχών αυξάνοντας ονομαστική αξία και τιμή στο ταμπλό του ΧΑ.

Το χέρι στην τσέπη

Η Geniki Bank θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των  340 εκατ. ευρώ περίπου με καταβολή μετρητών, με την έκδοση 106.499.598 νέων μετοχών με προτεινόμενη τιμή διάθεσης 3,19 ευρώ και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία τριών νέων μετοχών ανά μία παλαιά. Παράλληλα η τράπεζα θα μειώσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 142,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμψηφίσει συσσωρευμένες ζημιές. Μέχρι 100 εκατ. ευρώ επιθυμεί να αντλήσει από την αγορά η ΝΕΛ σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την καθαρή της θέση και να μειώσει το δανεισμό της. Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών θα προχωρήσει και η Κλουκίνας-Λάππας και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ποσό 120 εκατ. ευρώ επιθυμούσε να αντλήσει η Ελεύθερη Τηλεόραση αλλά η έκτακτη γενική συνέλευση είχε ματαιωθεί και η τακτική δεν έχει το συγκεκριμένο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Αύξηση κεφαλαίου επιθυμεί να πραγματοποιήσει και η Μηχανική. Η Centric αν και είχε αποφασίσει αύξηση με μετρητά, στην γενική συνέλευση θα ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος.

Επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους

Τρεις εισηγμένες θα λάβουν απόφαση για επιστροφή μετρητών στους μετόχους. Η ΕΧΑΕ στην επαναληπτική γενική συνέλευση θα ζητήσει από τη γενική συνέλευση να εγκρίνει το ποσό των 0,13 ευρώ ανά μετοχή ως επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της εταιρείας. Η MLS Πληροφορική θα λάβει ανάλογη απόφαση και σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό θα είναι 0,05 ευρώ ή 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Ποσό 0,05 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει στους μετόχους της η Interinvest AEEX. Σε επιστροφή κεφαλαίου αλλά και διανομή δωρεάν μετοχών θα προχωρήσει και η Κρι-Κρι.

Σημειώνεται πως το μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων γενικών συνελεύσεων θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του μήνα. Με τα σημερινά δεδομένα περίπου 100 εισηγμένες έχουν προγραμματίσει την τακτική τους γενική συνέλευση στις τρεις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Γιώργος Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.