ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρωστούν 74,8 δισ. ευρώ οι εισηγμένες- Στο 0,68 το p/bv της αγοράς

08:23 - 15 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Το ποσό των 74,8 δισ. ευρώ οφείλουν συνολικά οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες –πλην των τραπεζών- σύμφωνα με τα στοιχεία της Κύκλος Χρηματιστηριακής. Το ποσό αυτό προκύπτει από τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου και από αυτό το ποσό τα 44,15 δισ. ευρώ οφείλονται στις τράπεζες με τη μορφή μακροπρόθεσμων ή βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ οι εισηγμένες εταιρείες είχαν ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος του πρώτου τριμήνου 9,71 δισ. ευρώ που σημαίνει πως το σύνολο των υποχρεώσεων θα μπορούσε να μειωθεί στα 65,1 δισ. ευρώ περίπου ή το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων στα 34,5 δισ. ευρώ. Η καθαρή θέση των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών ανέρχεται στα 48,5 δισ. ευρώ και στα 86,35 δισ. ευρώ αν προστεθούν και οι τράπεζες την ώρα που η συνολική κεφαλαιοποίηση δεν ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ και για την ακρίβεια διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 58,99 δισ. ευρώ. Το ΧΑ λοιπόν παίζει με δείκτη p/bv 0,68 φορές (συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών), ενώ ο δείκτης ξένα/ίδια κεφάλαια του συνόλου των εισηγμένων πλην των τραπεζών διαμορφώνεται στις 1,56 φορές.

Από το σύνολο των εισηγμένων και έχοντας πάντα εξαιρέσει τις τράπεζες, 19 εταιρείες διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα υψηλότερα των υποχρεώσεών τους. Επιπλέον και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων, 23 εισηγμένες δεν έχουν παρτίδες με τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς δεν έχουν δανειακές υποχρεώσεις. Άλλες πέντε έχουν δανειακές υποχρεώσεις χαμηλότερες από 1 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των εταιρειών που δεν έχουν πάρε-δώσε με τράπεζες συμπεριλαμβάνονται οι ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Καρέλια, ΟΛΘ, Ζάμπα, Δίας ΑΕΕΧ, MLS Πληροφορική, Λεβεντέρης, Crown Hellas, ΓΕΚΕ, Παρνασσός,  Ιντεάλ, Στέλιος Κανάκης και ΑΕΓΕΚ. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ οι εταιρείες ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Καρέλια, ΟΛΘ, Eurobank Properties, Ευρωπαϊκή Πίστη, Αγροτική Ασφαλιστική, Ζάμπα και Δίας ΑΕΕΧ διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν το σύνολο των υποχρεώσεων. Αναφορικά με τις τραπεζικές υποχρεώσεις τις υψηλότερες έχουν: Ο ΟΤΕ με 5,43 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ με 4,68 δισ. ευρώ, η MIG με 2,51 δισ. ευρώ, η Ελληνικά Πετρέλαια με 2,33 δισ. ευρώ, η Ελλάκτωρ με 1,86 δισ. ευρώ, η Βιοχάλκο με 1,3 δισ. ευρώ  και η Τιτάν με 1,03 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο συνολικών υποχρεώσεων η ΔΕΗ οφείλει 9,44 δισ. ευρώ, ο ΟΤΕ 8,24 δισ. ευρώ, η Coca Cola 4,31 δισ. ευρώ, η MIG 3,81 δισ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ 3,43 δισ. ευρώ, η Ελλάκτωρ 3,06 δισ., η Βιοχάλκο 1,85 δισ. ευρώ, η Τιτάν 1,6 δισ. ευρώ και η Vivartia 1,51 δισ. ευρώ. Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι συνολικές υποχρεώσεις των Alapis, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και J&P Άβαξ.

Τον υψηλότερο δείκτη ξένων προς ιδίων κεφαλαίων διαθέτει η Hellas on Line και προσεγγίζει τις 33 φορές. Ακολουθεί η NΕΛ με 14,7 φορές η οποία έχει ανακοινώσει πρόθεση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέχρι και του ποσού των 100 εκατ. ευρώ. Ξεπερνά τις 10 φορές ο δείκτης ξένων/ιδίων κεφαλαίων των Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι, Έδραση-Ψαλλίδας, Μαΐλλης, Eurobrokers και Εικόνα-Ήχος. Λίγο κάτω από 10 φορές είναι ο δείκτης για τις Ελεύθερη Τηλεόραση και Lavipharm. Την πιο χαμηλή και επομένως πιο ελκυστική σχέση διαθέτουν οι παρακάτω εταιρείες: Αιολική, Alpha Trust Ανδρομέδα, Interinvest, Ζάμπα, Δίας ΑΕΕΧ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Trastor και Reds. Συνολικά 85 εταιρείες διαθέτουν δείκτη ξένα προς ίδια κάτω από μία φορά και σύμφωνα με τους αναλυτές θεωρούνται πως έχουν πολύ χαμηλή μόχλευση. Σημειώνεται επίσης πως βάσει των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων αρνητική καθαρή θέση έχουν οι Μάρακ, Πετζετάκις, Κούμπας, Altec, Ατέρμων, Ιπποτούρ, Ευρωσυμμετοχές, Κλωνατέξ και Microland. Υπενθυμίζεται πως οι εταιρείες Ατέρμων και Microland βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Από τα παραπάνω στοιχεία το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως δικαιώνονται οι αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν πως το ΧΑ είναι ελκυστικό, αλλά η επιλογή των μετοχών πρέπει να γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια, καθώς παρά τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών κάποιες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν απαιτητική αποτίμηση. Επιπλέον είναι φανερό πως αν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν βελτιωθεί για κάποιες το πρόβλημα ρευστότητας που ήδη αντιμετωπίζουν ίσως χειροτερεύσει, ενώ ίσως αρκετές χρειαστούν ενέσεις ρευστότητας μέσω αυξήσεων κεφαλαίων. Υπάρχουν βέβαια και αυτά που η λογιστική κατάσταση αποτυπώνει ξεκάθαρα τη δυνατότητα να παραμείνουν ζωντανές ακόμα και αν η κρίση διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμα.

Γ. Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.