ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος στα omnibus accounts για αποτελεσματικότερη εφαρμογή φόρου υπεραξίας και φόρου μερισμάτων

10:50 - 17 Ιουν 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Στην τροποποίηση του κανονισμού ΣΤΑ προχωρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με την προτεινόμενη διάταξη στοχεύει να άρει τις αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα ή μη τήρησης συλλογικών λογαριασμών (omnibus account) στο ΣΑΤ, απαγορεύοντας ρητώς την τήρησή τους.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοχεύει σε επαύξηση της διαφάνειας, στη δημιουργία πλήρους μητρώου μετοχών για όλες τι εισηγμένες εταιρείες, καθώς και στη φορολογική αποτελεσματικότητα, διευκολύνοντας την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας και την παρακράτηση φόρου επί μερισμάτων.

Επίσης με την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου παρέχεται η δυνατότητα να τηρούνται περισσότερες μερίδες ανά θεσμικό επενδυτή, ενώ προβλέπεται και μεταβατική περίοδος για τη δημιουργία των νέων μερίδων και τη μεταφορά των αξιών σε αυτές. Η ρύθμιση αυτή υποστηρίζεται από την ΕΧΑΕ ως διαχειρίστρια του μητρώου άυλων τίτλων, με το άνοιγμα μερίδων στο όνομα του προσώπου για λογαριασμό του οποίου αποκτώνται οι αξίες. 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένει σχετικές παρατηρήσεις και σχόλια των ενδιαφερομένων μέχρι και την 29/6/2010.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν χρηματιστές με αυτόν τον τρόπο δε θα μπορούν κάποιοι να κρύβονται πίσω από λογαριασμούς ξένων τραπεζών και να αποφεύγεται η φορολόγηση κερδών ή μερισμάτων. Σήμερα δεν εμφανίζεται ο τελικός πελάτης σε πολλά μετοχολόγια εταιρειών. Εμφανίζεται συνήθως ένας κωδικός μεγάλης τράπεζας. Μπορεί ωστόσο σημειώνουν χρηματιστές να είναι είτε η ίδια η τράπεζα μέτοχος ή να έχει αγοράσει τις μετοχές για λογαριασμό πελάτη.  

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση στα σχετικά αρχεία.

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.