ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τίτλοι τέλους για Πτολεμαίδα Ι, σταδιακό «λουκέτο» για άλλες τρεις της ΔΕΗ

15:33 - 18 Ιουν 2010
Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Από Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Τίτλοι τέλους για τη Πτολεμαίδα Ι, που από σήμερα τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενώ την ίδια τύχη θα έχουν μέσα στα επόμενα χρόνια οι μονάδες ΙΙ, ΙΙΙ και IV του ίδιου σταθμού, καθώς και εκείνες του ΑΗΣ Λιπτόλ.

Το πάτημα του  κουμπιού με το οποίο η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη έθεσε εκτός λειτουργίας τη μονάδα, χαρακτηρίστηκε από την ίδια ως συμβολική κίνηση, «ένα καθαρό μήνυμα ότι ξεκόβουμε με το παρελθόν, ότι κάνουμε μια νέα αρχή, ότι ξεκινάμε τη σταδιακή αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας».

«Μπορεί να κλείνει  μια μονάδα της ΔΕΗ, άλλα έχει ληφθεί πρόνοια για όσους απασχολούντο εδώ», συμπλήρωσε. Έχουν απορροφηθεί σε  άλλες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ.

Σε  ψυχρή εφεδρεία

Η μονάδα I της Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW, θα παραμείνει σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, δεδομένου ότι έχει γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας, Πτολεμαΐδας V. Όσο για τη Μονάδα ΙΙ του ίδιου σταθμού θα τεθεί και αυτή εκτός λειτουργίας, μόλις ανατεθεί η Πτολεμαΐδα V. Θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των μονάδων III και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015.

Το βέβαιο είναι  ότι η σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών αυτών λιγνιτικών μονάδων, με νέες λιγνιτικές, σύγχρονης τεχνολογίας, θα συμβάλλει στη βελτίωση, τόσο της οικονομικής απόδοσης της ΔΕΗ, όσο και  της περιβαλλοντικής της συμπεριφοράς, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής.

Σημειωτέον ότι  η ΔΕΗ, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, σχεδιάζει, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού της Σχεδίου ως το 2015, να πραγματοποιήσει παραγωγικές επενδύσεις της τάξης των 1,8 δισ ευρώ».

Η υπουργός, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Κώστα Μαθιουδάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, επισκέφθηκε και τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης, καθώς και τους οικισμούς Ακρινής και Αγίων Αναργύρων, όπου συζήτησε με τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη λειτουργία των γειτονικών ορυχείων.

Γιώργος Φιντικάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 15:47 - 18 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.