ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Tι θα γίνει με το short selling; - Ελληνική πρωτοβουλία για ομόλογα και CDS

Tι θα γίνει με το short selling; - Ελληνική πρωτοβουλία για ομόλογα και CDS

08:03 - 21 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Το χτύπημα στους κερδοσκόπους θα έχει μάλλον... ελληνική σφραγίδα! Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Γαβριηλίδης έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την γνωστή CESR, ως ο επικεφαλής της κίνησης να μαζευτεί το short selling ως προϊόν και αποτέλεσμα κερδοσκοπίας στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μόλις την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε ν’ ανοίξει ο δρόμος, με την παρουσίαση ενός κειμένου προς διαβούλευση, για τον περιορισμό και την κατασολή της κερδοσκοπίας μέσω του σορταρίσματος, όχι μόνο στις μετοχές, αλλά και στα ομόλογα και στα CDS. Δηλαδή, δόθηκε εντολή να διερευνηθεί πως είναι δυνατόν να σταματήσουν τα παιχνίδια μέσω του short selling, στα προαναφερόμενα επενδυτικά προϊόντα, που τόσο πολύ στοίχισαν στην Ελλάδα και, απ’ ό,τι φαίνεται στοιχίζουν ακόμα, παρά την εξασφάλιση της χρηματοδοτικής βοήθειας από την «τρόικα». Σημειώνουμε απλώς, ότι αν και είοναι εξασφαλισμένες οι τρεις πρώτες δόσεις της βοήθειας, τα spreads των 10ετών ομολόγων ξέφυγαν την περασμένη Τετάρτη πάνω από τις 600 μονάδες βάσης και τα CDS βρέθηκαν πάλι πάνω από τις 900 μονάδες βάσης κι όλα αυτά με τη σπέκουλα χρεοκοπίας της Ελλάδας ή της Ισπανίας.

Την ίδια ώρα έντονος προβληματισμός υπάρχει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως προς το αν θα πρέπει να παραταθεί το short selling, δεδομένου ότι η απαγόρευσή του στην Ελλάδα ισχύει μέχρι τις 28/6, ή όχι. Το περίεργο είναι πως ενώ οι χρηματιστές είχαν τα χθεί αρχικά υπέρ της απαγόρευσης, τώρα, με τις συναλλαγές να τείνουν να παγιωθούν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, αρχίζουν να ζητούν την επαναφορά του. Οι πιθανότηρτες που δίνει η Επιτροπή είναι 50-50, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θεωρώντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν ισχύει απαγόρευση του short selling. Σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι οι ακάλυπτες ανοπιχτές πωλήσεις που απαγορεύτηκαν στη Γερμανία δεν είναι τίποτ’ άλλο από ένα εξειδικευμένο προϊόν. Αν αρθεί η απαγόρευση, οι περιορισμοί στην Ελλάδα για το... σπορ του σορταρίσματος είναι ούτως ή άλλως αυστηροί, αφού ο «σορτάκιας’ θα πρέπει να δηλώσει στις αρχές ότι κάνει short selling για το 0,10% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, όταν στηυν Ευρώπη, η απαγόρευση είναι της λίγο πιο χαλαρή και αφορά στο 0,20% του μετοχικού κεφαλαίου...

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:02 - 21 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.