ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη χαρακωμάτων από ΔΕΗ για το κόστος CO2

10:09 - 28 Ιουν 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Μάχη χαρακωμάτων για να μην αλλάξει στην ουσία το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού δίνει η ΔΕΗ με αιχμές το CO2, την αλλαγή του τρόπου χρήσης των νερών και τη διαθεσιμότητα των μονάδων της.

Σε μια επιστολή 16 σελίδων προς τη ΡΑΕ, όπου καταθέτει τις απόψεις της επί των προτάσεων της τελευταίας σχετικά με τις κυοφορούμενες αλλαγές στη χονδρεμπορική, η ΔΕΗ, σε «δραματικό» συχνά τόνο, προειδοποιεί ότι αν αυτές υιοθετηθούν, ειδικά η ενσωμάτωση του κόστους CO2 στον υπολογισμό του ελάχιστου μεταβλητού κόστους των μονάδων, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Τόσο για την ίδια, όσο επίσης για τους ανταγωνιστές της στη λιανική (!), αλλά και για τους πελάτες της, αφού «αν η εν λόγω δαπάνη (CO2) περάσει στα τιμολόγια θα παρουσιαστεί εκτίναξη του πληθωρισμού».

Η επιστολή διαπνέεται στο σύνολό της, από το φόβο τυχόν αύξησης της ΟΤΣ, που για τη ΔΕΗ μεταφράζεται σε χαμηλότερα κέρδη από τα περυσινά προς όφελος φυσικά των ανεξάρτητων παραγωγών.

Παίζει «άμυνα» με τα δικαιώματα

Το μεγαλύτερο βάρος της «άμυνάς» της, το εστιάζει στην μη σύνδεση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων με το μεταβλητό κόστος των μονάδων, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ΟΤΣ θα αυξηθεί κατά 10-12 ευρώ/ MWh κατά μέσον όρο (οπότε από τα 50 περίπου ευρώ σήμερα, θα ανεβεί στα 60 ευρώ). Το πρόβλημα ωστόσο για τη ΔΕΗ είναι η ανομοιόμορφη αύξηση του ωριαίου προφίλ της Οριακής Τιμής, όπως λέει, καθώς θα παρατηρηθεί αύξηση 20-22 ευρώ/MWh τη νύχτα και μόνο 6-7 ευρώ/MWh την ημέρα, άρα θα υπάρξει στρέβλωση της χονδρεμπορικής αγοράς, με υποκατάσταση των λιγνιτικών (χαμηλού κόστους) μονάδων το βράδυ, από αντίστοιχες ρυπογόνες μονάδες εξωτερικού, μέσω εισαγωγών.

«Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά», συνεχίζει η ΔΕΗ , «θα γίνει τεχνητά η ακριβότερη όλης της Ευρώπης, ακόμη και από την Ιταλία κατά τις νυχτερινές ώρες, άρα θα γίνονται αυξημένες νυχτερινές εισαγωγές (π.χ. πρόσθετα 500 MW από Ιταλία, ίσως και από Τουρκία στο άμεσο μέλλον) που θα δημιουργήσουν συμφόρηση στο ελληνικό σύστημα τη νύχτα. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την επιχείρηση, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά θα γίνει τεχνητά μια από τις ακριβότερες της Ευρώπης (μαζί με την Ιταλία), κατά μέσο όρο όλες τις ώρες, τη στιγμή που η λιανεμπορική αγορά είναι μια από τις φθηνότερες. 

Απώλειες 140 εκ. ευρώ

Σαν επιστέγασμα των επιπτώσεων από τη σύνδεση CO2- ΟΤΣ, η ΔΕΗ επικαλείται ότι η αύξηση της Οριακής θα της στοιχίσει 140 εκ. ευρώ για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους (εισαγωγείς, παραγωγούς και ΑΠΕ). Δείγμα της τακτικής που προφανώς θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα είναι ότι στοχοποιεί τους ανταγωνιστές της, λέγοντας ότι «ποσοστό 45% αυτής της αύξησης θα διοχετευθεί προς τους εισαγωγείς (traders), με αντίστοιχη χρηματική εκροή πιθανότατα προς το εξωτερικό, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη οικονομική δυσπραγία, επιπλέον ποσοστό 30% θα διοχετευθεί προς Τρίτους Παραγωγούς (ELPEDISON, TEΡΝΑ, κλπ) και 25% προς ΑΠΕ». Κλείνει, προειδοποιώντας ότι αν η «παραπάνω αυξημένη δαπάνη δεν περάσει στους τελικούς καταναλωτές (τιμολόγια), τα αποτελέσματα χρήσης της ΔΕΗ θα μειωθούν ισόποσα ανά έτος, ενώ αν περάσει, θα παρουσιαστεί εκτίναξη του πληθωρισμού»!

Στην αγορά ωστόσο σχολιάζουν, ότι τα 140 εκ. ευρώ τα οποία «διαμαρτύρεται» η επιχείρηση ότι θα επιβαρυνθεί, είναι στην ουσία τα ποσά που κέρδισε άκοπα πέρυσι, «παίζοντας» με τα νερά - σύμφωνα με την καταγγελία της Egl στη ΡΑΕ-  με την ανοχή του ΔΕΣΜΗΕ και πραγματοποιώντας πλασματικές εγχύσεις στο σύστημα, με συνέπεια να διαμορφωθεί σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα η ΟΤΣ (γύρω στα 40 ευρώ). Σαν συνέπεια των όσων έγιναν πέρυσι, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, διευρύνθηκε τόσο πολύ η ψαλίδα μεταξύ Οριακής Τιμής και τιμών ΑΠΕ, ώστε ο ΔΕΣΜΗΕ να φτάσει να έχει ζημιές τον περασμένο Απρίλιο 106 εκ. ευρώ, μην έχοντας χρήματα να πληρώσει τους «πράσινους» παραγωγούς. «Τα 140 εκ. ευρώ για τα οποία μιλάει η ΔΕΗ, είναι στην ουσία, τα 106 εκ. ευρώ που έλειπαν πέρυσι από τον ΔΕΣΜΗΕ χάρη στις αλχημείες με την ΟΤΣ», λένε όσοι ασκούν κριτική στα επιχειρήματα της επιχείρησης. Διότι δεν θα χρειαζόταν να αυξηθεί 15 φορές το Τέλος ΑΠΕ (από 0,3 σε 5,56 ευρώ/ MWh), αν η ΟΤΣ ήταν εύλογη. Εμμέσως πλην σαφώς, συνεχίζουν οι ίδιοι αναλυτές, η ΔΕΗ παραδέχεται ότι πέρυσι έπαιζε με τον Κώδικα και με τις διαθεσιμότητες των μονάδων της.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:37 - 28 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.