ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριετές πάγωμα μισθών - ''Στον αέρα'' το εργασιακό

08:03 - 30 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μετά τη μείωση των συντάξεων και τη μόνιμη κατάργηση της 13ης και 14ης, σειρά έχουν οι επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας. Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να επικυρώσουν στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας το πάγωμα των αποδοχών για τρία χρόνια και στον ιδιωτικό τομέα, όπως ορίζει ρητά το Μνημόνιο.

Ακόμη όμως κι αν οι φορείς δεν καταλήξουν σε συμφωνία, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών για τα τρία χρόνια. «Αυτό είναι μία απόφαση που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί, είναι νομοτεχνικό θέμα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό – και πιθανό – το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης.

Το Μνημόνιο, άλλωστε, προβλέπει – επί λέξει - ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, έως τον Δεκέμβριο του 2010, στην «εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια».

Οι κοινωνικοί φορείς, πάντως, πρέπει να κινηθούν αυτές τις μέρες σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ ( Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας). ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και  ΓΣΕΒΕΕ συμφώνησαν στην τελευταία τους συνάντηση να καταλήξουν σε συμφωνία ως το τέλος του μήνα, οπότε και λήγει η ισχύουσα σύμβαση.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, έχει αφήσει  μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις στη συλλογική σύμβαση, αν βεβαίως δεν περάσουν μαζί με το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θολό τοπίο στο ζήτημα, μετά τις εντονότατες αντιδράσεις, οπότε ανοιχτό παραμένει επίσης οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς να ξαναγυρίσουν στην… αρχική τους ‘μορφή’, ήτοι σε Προεδρικό Διάταγμα.

Πάντως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαβουλεύσεων με τους εταίρους – τους εργοδότες δηλαδή, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) απέχουν από το διάλογο – έστω και κατόπιν εορτής. «Οπου υπάρχει συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων, αυτή μπορεί να ξεπεράσει (εκ των υστέρων) τον νόμο», δήλωσε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ ο κ. Λοβέρδος.

Σημειώνεται πως η παρουσίαση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο αρμόδιο ΚΤΕ πραγματοποιήθηκε εν μέσω πολλών εντάσεων, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα το ενδεχόμενο ‘διαρροών’ στην ψήφιση του. Παράλληλα, το νομοσχέδιο δεν έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη χθεσινή γενική απεργία.

Εν τω μεταξύ, από την τελευταία συνάντηση των εταίρων για τη σύμβαση, την 1η Ιουνίου, προέκυψε πως όλες οι πλευρές συμφωνούν - δεδομένων των συνθηκών και του μνημονίου - σε μηδενική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2010, ωστόσο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης μέσα στην επόμενη διετία. Εξετάζεται επίσης να δοθούν επιδοματικές ενισχύσεις σε πολύ χαμηλά εισοδήματα, με μικρό κόστος για τους εργοδότες.

Οι φορείς επίσης δεν είχαν συμφωνήσει τότε ούτε με την μείωση του μισθού στους νέους κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου δεν ετέθη καν αύξηση του ορίου απολύσεων από τους εργοδότες, αφήνοντας αυτές τις επώδυνες ρυθμίσεις στην ευθύνη της κυβέρνησης.

Κοντός ψαλμός αλληλούια πάντως, καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με ή χωρίς τις διατάξεις για τα εργασιακά έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, στις αρχές Ιουλίου, ενώ η συλλογική σύμβαση πρέπει να υπογραφεί άμεσα, καθώς η ισχύουσα λήγει στο τέλος του μήνα.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 30 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.