ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Αύξηση 11,7% του ΑΕΠ α' τριμήνου - Πρόσω ολοταχώς για ΕΕ

10:55 - 30 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Αύξηση 11,7% παρουσίασε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το τουρκικό ΑΕΠ, συγκρινόμενο με τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, το τουρκικό ΑΕΠ είχε εμφανίσει αύξηση 6%.
Εν τω μεταξύ, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ άνοιξε σήμερα - τελευταία μέρα της ισπανικής προεδρίας - ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις, σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια καθώς και την υγεία των ζώων και των φυτών, λίγο πριν ξεκινήσει υπουργική σύνοδος στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πρόκειται για το 13ο από τα 35 κεφάλαια που πρέπει να ανοίξουν μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2004. Όμως μόνον ένα κεφάλαιο έχει κλείσει μέχρι σήμερα.

Πάντως, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποτελεί προτεραιότητα της εξαμηνιαίας βελγικής προεδρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Στέφεν Φανάκερε εξέφρασε κατά την παρουσίαση των στόχων της προεδρίας την εκτίμηση ότι «έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και την ελπίδα ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος εάν εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις».

Προανήγγειλε μάλιστα ότι το φθινόπωρο θα πρέπει να αναμένονται εντατικές εργασίες με στόχο την αξιολόγηση της προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουκίας.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:00 - 30 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.