ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Την» λέει στον Roubini!

08:05 - 02 Ιουλ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των αξιωματούχων της ΕΕ, ακόμα και του ΔΝΤ, τα σενάρια γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας συνεχίζονται.

Οι F.T λοιπόν, συνεχίζουν τις γνώριμες βολές τους κατά της χώρας μας, καθώς φιλοξενούν στη στήλη "Letters" ένα γράμμα από τον Dr Desmond Lachman του American Enterprise Institute, (είχε γίνει γνωστός πριν από μερικούς μήνες όταν ξεκίνησε την «καραμέλα» περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ) ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, «την λέει» στον Roubini χαρακτηρίζοντάς τον ως «ανειλικρινή» και συμβουλεύει παράλληλα τη χώρα μας, όχι μόνο να βάλει μπρος την αναδιάρθρωση του χρέους της αλλά και να φύγει από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Lachman λοιπόν, η πρόσφατη θέση που εξέφρασε ο Nouriel Roubini πως είναι αμφίβολο εάν τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα καταφέρουν να σταθεροποιήσουν το χρέος της χώρας σε ένα αποδεκτό επίπεδο είναι απόλυτα σωστή, ωστόσο ο καθηγητής είναι «ανειλικρινής», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Lachman, όταν διαμηνύει πως μία ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελούσε πανάκεια για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και πως δεν θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Όπως τονίζει ο Lachman,  το πρόβλημα με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι πως μόνο το 6% του ελλείμματος της χώρας (που αγγίζει συνολικά το 14%) , είναι οι πληρωμές τόκων. Έτσι, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα χρειαστεί τουλάχιστον 50% απομείωση, ένα ο σκοπός είναι να  ανακουφιστεί η χώρα από τα δημοσιονομικά βάρη της.

Ένα τόσο μεγάλο writedown, στα 420 δισ. δολάρια του συνολικού χρέους της Ελλάδας, θα είναι ένα τεράστιο χτύπημα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ακόμη και εάν δεν υπάρξει μετάδοση σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, τονίζει τέλος ο Lachman, είναι δύσκολο να μην οδηγηθεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

Έτσι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα είναι, όχι απλά να αναδιαρθρώσει το χρέος της όπως προτείνει ο Roubini, αλλά να συνοδεύσει την αναδιάρθρωση με έξοδο από το ευρώ καθώς αυτό θα επιτρέψει στη χώρα τουλάχιστον, να γίνει διεθνώς πιο ανταγωνιστική.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:04 - 02 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.