ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ιδού που πήγαν τα λεφτά...

Ιδού που πήγαν τα λεφτά...

08:22 - 02 Ιουλ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μία (πικρή) γεύση από το όργιο της κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος, της διαφθοράς, της σπατάλης και της ατιμωρησίας στον κρατικό μηχανισμό, μας έδωσαν οι 274 σελίδες της Ετήσιας Έκθεσης του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Συνολικά, ο ΓΕΔΔ διερεύνησε την προηγούμενη χρονιά 981 καταγγελίες διαφθοράς, ενώ του κοινοποιήθηκαν 2740 αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων. Σε 195 περιπτώσεις,  η ανεξάρτητη αρχή υπέβαλε ένσταση προκειμένου να κριθούν εκ νέου οι υποθέσεις από ανώτερο πειθαρχικό όργανο. Ο λόγος βέβαια δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι τα – αποτελούμενα κυρίως  από δημοσίους υπαλλήλους – πειθαρχικά συμβούλια επέβαλλαν ποινές χάδια, ή απάλλασσαν επίορκους και ανεπαρκείς δημοσίους υπαλλήλους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής περιπτώσεις:

- Ένσταση υποβλήθηκε κατά απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου με την οποία επιβλήθηκε ποινή έγγραφης επίπληξης σε υπάλληλο, ο οποίος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο γείτονά του, επειδή τόλμησε να του πει ότι είχε δυνατά τη μουσική. Αποτέλεσμα της πράξης αυτής ήταν να προκύψουν μικροτραυματισμοί́ από θραύσματα υλικών που εβλήθησαν από τα σκάγια. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος καταδικάστηκε από τα ποινικά δικαστήρια για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή. Εντούτοις το πειθαρχικό συμβούλιο δεν θεώρησε προφανώς ιδιαίτερα σοβαρό το αδίκημα για να τον παύσει από τα καθήκοντά του.

- Ανατριχίλα προκαλεί και η απόφαση να καταδικαστεί με μόλις τρεις μήνες παύση εκπαιδευτικός που είχε αναρτήσει άσεμνες γυμνές φωτογραφίες της ανήλικης κόρης του στο διαδίκτυο, σε μία εκ των οποίων είχε συμπεριλάβει και την παραπομπή «από εδώ τα βιτσιόζικα».

- Ένσταση υποβλήθηκε επίσης και κατά απόφασης Υπηρεσιακού́ Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την οποία δεν επιβλήθηκε ποινή σε μόνιμο ιατρό παθολόγο που παραπέμφθηκε για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος. Συγκεκριμένα, η σύζυγος του εγκαλούμενου ιατρού, είχε αγοράσει μετοχές συμβεβλημένου με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο συγκεκριμένος γιατρός κατά πάσα πιθανότητα παρέπεμπε τους ασθενείς του στο διαγνωστικό κέντρο της γυναίκας του, ζημιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ταμεία του ΙΚΑ. Άλλοι συνάδελφοί του δεν δίστασαν να χρεώσουν τα ταμεία του κράτους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ορμές των ασθενών τους. Ειδικότερα,

- Ιατρός συνταγογράφησε το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα VIAGRA με διάγνωση «Οξεία Βρογχίτιδα»!!

Το δημόσιο όμως δεν ζημιώθηκε μόνο από συνταγές και παραπομπές για εξετάσεις. Εξίσου εξοργιστικό είναι και το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται από το υστέρημά τους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές και την επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων, άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος. Συγκεκριμένα, ο ΓΕΔΔ ανακάλυψε ότι

-  Χορηγήθηκε σε υπάλληλο, εκπαιδευτική άδεια ενός έτους και έξι μηνών, προκειμένου να παρακολουθήσει τον κύκλο προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως προέκυψε από το σχετικό έλεγχο,  κατά́ το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 ο υπάλληλος πέρασε ένα μόνο μάθημα, κατά́ το Β’ Εξάμηνο 2007-2008 δεν πέτυχε σε κανένα μάθημα και κατά το Γ’ εξάμηνο δε συμμετείχε σε κανένα μάθημα (πρακτική ́άσκηση και εκπόνηση μεταπτυχιακής ερευνητικής μελέτης). Τέλος, επισημαίνεται ότι μετά́ τη λήξη της άδειας, ο εγκαλούμενος υπάλληλος δεν επέστρεψε στην υπηρεσία ως όφειλε, η επικοινωνία μαζί́ του κατέστη αδύνατη, ενώ́ δεν προσήλθε κατά τη συζήτηση της πειθαρχικής της υπόθεσης.

Το Αμαρτωλό Υπουργείο Μεταφορών

Πέραν όμως των επίορκων και διεφθαρμένων υπαλλήλων, διαπιστώθηκαν και συστηματικές παραβάσεις του νόμου (εις βάρος πάντοτε των δημοσίων ταμείων), από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Ειδικότερα, ο ΓΕΔΔ διαπίστωσε ότι ο Υπουργός Μεταφορών είχε δώσει παρανόμως εντολές σε νομαρχίες για την έκδοση αγνώστου αριθμού παράνομων αδειών φορτηγών δημοσίας χρήσης. Στο ίδιο υπουργείο, πραγματικό πάρτι έγινε και στην εταιρεία ΤΡΑΜ Α.Ε., όπου το προσωπικό αυξήθηκε κατά 250% από το 2004, έως το 2009.

Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα από το «μεγάλο φαγοπότι». Εάν λοιπόν αναρωτιέται ακόμη κανείς πως η χώρα μας έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, δεν έχει παρά να διαβάσει την Έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ν.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:37 - 02 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.