ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η μείωση μισθών δεν είναι λύση»

10:13 - 05 Ιουλ 2010
Φωτεινή Πούλη

Γράφει η Φωτεινή Πούλη

Τάδε έφη Ντομινίκ Στρος Καν. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι η μείωση των μισθών δεν είναι λύση, ενώ αποκάλυψε ότι πιέζει την ΕΕ να ενεργοποιήσει επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, ήτοι το πακέτο των 500 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε για ώρα ανάγκης.  
Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Στρος Καν κάνει λόγο για «πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί» και επισημαίνει πως ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους λίγο σχετίζεται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Όπως υποστήριξε, ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι η μείωση του κόστους. Πρόσθεσε πως σε μια χώρα που δεν ανήκει σε κάποια νομισματική ένωση αυτό θα μπορούσε να γίνει με την υποτίμηση του νομίσματός της. Για την Ελλάδα όμως, συνέχισε, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Εν τω μεταξύ, εντός των ημερών ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση (ΕΓΣΣΕ), χωρίς ακόμα να έχει επιτευχθεί συμφωνία στα μείζονα ζητήματα.

Πρόθεση των δύο πλευρών, εργοδοτών και εργαζομένων, παραμένει η διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, με το πιθανότερο σενάριο να κάνει λόγο για ενσωμάτωση στους 12 μισθούς, προκειμένου να διασωθούν από μελλοντική απαίτηση της τρόικας για κατάργηση. Αν γίνει αυτό – μια εναλλακτική που απορρίπτει ο ΣΕΒ – τότε τα δώρα θα μοιρασθούν ισόποσα στους υπόλοιπους 12 μισθούς. Για παράδειγμα, αν κάποιος λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, αυτές θα αυξηθούν στα 1.166 ευρώ.

Οι φορείς πρέπει όμως να συμφωνήσουν και στο ύψος του κατώτατου μισθού. ΣΕΒ και ΕΣΕΕ προτείνουν μηδενικές αυξήσεις το 2010 – όπως άλλωστε πιέζει η τρόικα – και οριακές, της τάξης του 1%, το 2011. Η ΓΣΕΕ, από την άλλη, επιμένει για οριακές αυξήσεις 1,5%, που είναι και ο μέσος όρος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού και άρα πιθανόν να δοθεί το ‘πράσινο φως’ από την τρόικ, από το 2010. Πάντως, εμφανίζεται πρόθυμη να συμβιβαστεί αν επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα της διαιτησίας, για την οποία η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής.

Αντίθετα, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ προτείνουν να παραμείνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής για οικονομικά και όχι θεσμικά αιτήματα και όχι κάθε χρόνο, πρόταση για την οποία ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος έχει δηλώσει πως θα πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα την ΕΕ. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ τονίζει πως η διαιτησία πρέπει να συμπεριληφθεί στην ΕΓΣΣΕ, καθώς είναι αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να ασχολείται το υπουργείο Εργασίας και να τη συμπεριλάβει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σημειώνεται πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και τις εργασιακές ρυθμίσεις, θα συζητηθεί αύριο στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ θα ψηφιστεί την Πέμπτη. Την ίδια μέρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει γενική απεργία. 

Φ.Π.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 05 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.