ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πιο κερδισμένα χαρτιά διεθνώς

00:35 - 08 Ιουλ 2010
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ισχυρές απώλειες, εντάσεις και έντονη μεταβλητότητα χαρακτήρισαν τις διεθνείς αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2010. Οι ραγδαίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο έπληξαν πολλούς κλάδους, δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που αποδείχθηκε «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Forbes, οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι κατάφεραν να ανακάμψουν, μετά από μία διετία πτωχεύσεων και αναγκαίων κρατικών ενισχύσεων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα, τα μεγαλύτερα κέρδη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημειώθηκαν από τις περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες κατά το β’ τρίμηνο του έτους επιδόθηκαν σε μίνι «ράλι».

Συγκεκριμένα, το Forbes ξεχωρίζει τέσσερις μετοχές τραπεζών. Με τους επενδυτές να της δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη από το α’ τρίμηνο του 2010, όπου και επέστρεψε στην κερδοφορία, η Huntington Bancshares κατάφερε να ενισχυθεί κατά 45,1%. Σειρά έχει η Royal Bank of Scotland, η οποία αν και εμφάνισε ζημιές, έχει πλέον ξεπεράσει κάθε κίνδυνο, ειδικά στο εμπορικό της τμήμα και στο τμήμα λιανικής. Ακόμη, τo Forbes ξεχωρίζει τη μετοχή της M&T Bank. Αυτό που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τράπεζα υψηλής κεφαλοποίησης, είναι η σημαντική αύξηση στο καθαρό περιθώριο κέρδους στο α΄τρίμηνο, αλλά και οι βελτιωμένες καταθέσεις της. Σημειώνεται, δε, ότι η MTB έχει καταγράψει άνοδο 27% από την αρχή του έτους, ενώ είναι κατά 62% ενισχυμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τέλος, η έρευνα παρατηρεί την Regions Financial, η οποία σημείωσε άνοδο 18%, και υπογραμμίζει πως το καθαρό περιθώριο κέρδους της θα εμφανίσει περαιτέρω ενίσχυση κατά το β’ εξάμηνο του 2010.

Σε ξεχωριστή έρευνα του MarketWatch για τις 10 πιο ισχυρές μετοχές του α΄εξαμήνου,  την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Zions Bankcorp, η οποία έκανε «άλμα» 68,1% από τις αρχές του έτους. Στη λίστα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, υπάρχουν δύο ακόμα τράπεζες, οι Huntington Bancshares και KeyCorp, ενώ καλή εικόνα εμφανίζει ο τεχνολογικός και ο βιομηχανικός κλάδος, με τη Akamai Technologies να βλέπει τη μετοχή της να ενισχύεται 60,1% το πρώτο εξάμηνο.

Στον αντίποδα, μετοχές από τους κλάδους υγείας και υγιεινής, ενέργειας και πρώτων υλών βρίσκονται ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους της Wall Street κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Χαρακτηριστική είναι η πτώση της Google, η οποία από τις αρχές του χρόνου έχει χάσει 26%, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Αναλυτικά, οι 10 μεγάλοι κερδισμένοι του α’ τριμήνου είναι οι εξής:

1. Zions Bancorp                +68,1%

2. Akamai Technologies    +60,1%

3. Huntington Bancshares  +51,8%

4. Millipore Corp.              +47,4%

5. SanDisk Corp.                +45,1%

6. Cummins Inc.                    +42%

7. Titanium Metals              +40,5%

8. Smith International         +38,6%

9. KeyCorp                        +38,6%

10. Novell                          +36,9%

 

Α.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:16 - 08 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.