ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, οι κίνδυνοι παραμένουν

08:13 - 09 Ιουλ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 4,6%, αντί του 4,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Το 2011 προβλέπεται ελαφρά διόρθωση και με την παγκόσμια οικονομία να μεγεθύνεται κατά 4,2%. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές του Οργανισμού στις αναθεωρημένες εκθέσεις τους, οι συστημικοί κίνδυνοι παραμένουν και τα “σύννεφα” που δημιούργησε η κρίση στην ευρωζώνη, δεν έχουν ακόμη διαλυθεί.

Όπως είχε διαφανεί και από τις προηγούμενες εκθέσεις για τις προοπτικές του παγκόσμιου ΑΕΠ, κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης θα είναι, για φέτος και του χρόνου τουλάχιστον, ο αναπτυσσόμενος κόσμος – και ιδιαίτερα η Ασία και η Νότια Αμερική.

Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ θα  αναπτυχθεί με ρυθμό 3,25%, η Ευρωζώνη με 1%, η Ιαπωνία θα πλησιάσει το 2,5% και οι αναπτυσσόμενες χώρες το 6,75%. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι η διασπορά της κρίσης χρέους και ελλείμματος από τις δοκιμαζόμενες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, γεγονός που θα οδηγήσει “σε μεγαλύτερο κόστος δανεισμού, μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και αιφνίδιες αυξομειώσεις στις ισοτιμίες”.

Εξ ου και το Δ.Ν.Τ προτείνει την κατά το δυνατόν άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να “πνίξουν την ανάπτυξη”. Μολονότι, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, κάθε χώρα αποτελεί διαφορετική περίπτωση, η “περίπτωση της Ελλάδας κατέδειξε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανάταξης της δημοσιονομικής σταθερότητας και να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη”.

Ν.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 09 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.