ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γλυκός» ο ηλεκτρισμός για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

08:37 - 13 Ιουλ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Ένα σχέδιο που υπόσχεται «γλυκά» κέρδη αλλά και μείωση του λειτουργικού της κόστους έχει καταστρώσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια να μετατρέψει τα δύο ζαχαρουργεία της σε Λάρισα και Ξάνθη σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, τώρα η ΕΒΖ δοκιμάζει την τύχη της ως «ηλεκτροπαραγωγός».

Στις αρχές Ιουλίου κατέθεσε στη ΡΑΕ τρεις αιτήσεις για την ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στις μονάδες της στο Πλατύ Ημαθίας, την Ορεστιάδα και το Λευκώνα Σερρών.

Τα τρία αυτά εργοστάσια συνεχίζουν να βρίσκονται σε λειτουργία, και το σκεπτικό της ΕΒΖ είναι ότι η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, μπορεί να μειώσει δραστικά τα λειτουργικά κόστη και να προσφέρει σημαντικά επιπλέον έσοδα.

Το σχέδιο της ΕΒΖ

Στόχος λοιπόν της επιχείρησης είναι να τροποποιήσει τις άδειες παραγωγής που κατέχει για τρεις σταθμούς Συμπαραγωγής με συνολική προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 29MW. Πρόκειται για τρεις άδειες που η βιομηχανία έχει εξασφαλίσει από το 2001, μία για το Πλατύ Ημαθίας 13MW, μια για την Ορεστιάδα 10MW και μια για το Λευκώνα Σερρών 6MW.

Τι επιδιώκει με τον τρόπο αυτό ; Να εκμεταλλευτεί τα σημαντικά κίνητρα του νέου νόμου για τις ΑΠΕ, που ψηφίστηκε το Μάιο, εφόσον οι μονάδες αυτές μετατραπούν σε σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Θυμίζουμε ότι ο νόμος των ΑΠΕ καθιερώνει επιδοτούμενη εγγυημένη τιμή για τις μονάδες ΣΗΘΥΑ της τάξης των 87,85 ευρώ /MWh, η οποία μάλιστα μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχει ρήτρα σύνδεσης με την τιμή του φυσικού αερίου.

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.