ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτός προϋπολογισμού και οι Νοτιοαφρικανοί για το Μουντιάλ του 2010

08:28 - 15 Ιουλ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Όταν ανακοινώθηκε από τη FIFA ότι το παγκόσμιο κύπελλο του 2010 θα διοργανωθεί στη Ν. Αφρική, οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν ήταν ποικίλες. Πολλοί εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο η χώρα θα μπορούσε να φέρει εις πέρας μία τέτοια απαιτητική διοργάνωση, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που θεώρησαν ότι είναι μία καλή ευκαιρία για τη χώρα να επενδύσει σε κατασκευαστικά έργα, να προσελκύσει τουρισμό, να τονώσει την τοπική οικονομία και να δώσει μία ώθηση στην αστική ανάπτυξη.

Το κόστος της διοργάνωσης προβληματίζει όχι μόνο τους Νοτιοαφρικανούς, αλλά και τη FIFA, καθώς σε μία εποχή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση της χώρας μάλλον θα δεί και το ΑΕΠ της να αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό από ότι αρχικά εκτιμιόταν. Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είχε ανακοινώσει ότι η διοργάνωση αναμένεται να αυξήσει κατά 0,5% το ΑΕΠ της χώρας, το μισό δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις πριν από τη διεθνή ύφεση. Σημειώνεται εδώ ότι μπορεί τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμούν το 2010 για τη χώρα αύξηση του ΑΕΠ περίπου 3,5%, ωστόσο το 2009 η οικονομία της Ν. Αφρικής συρρικνώθηκε περίπου 2,2%.

Οι Νοτιοαφρικανοί δεν γνωρίζουν ακόμη πόσα χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν και σε τι βάθος χρόνου για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης, ωστόσο το κόστος της διοργάνωσης του Μουντιάλ εκτιμάται μεταξύ 4 και 5 δισ. δολ. (περί τα 40 δισ. νοτιοαφρικανικά ραντ). Μεγάλο ποσό, περίπου 197 δισ. δολ. διατέθηκαν για την ασφάλεια των αγώνων, ιδιαίτερα για την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και την πρόσληψη προσωπικού που εξασφάλισε την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, οι χορηγοί και οι εταιρείες που συμμετείχαν στην υλοποίηση των έργων φαίνεται ότι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της φετινής διοργάνωσης, με κέρδη δισεκατομμυρίων. Παράγοντες της FIFA παραδέχονται ότι τα καθαρά κέρδη της ομοσπονδίας, μόνο από τις εμπορικές συμφωνίες που έχει υπογράψει, θα υπερβούν το 1 δισ. δολ., ενώ η η FIFA έχει επενδύσει περισσότερα από 1,2 δισ. δολ. για τη φετινή διοργάνωση, 700 εκατ. εκ των οποίων αποκλειστικά στη Νότια Αφρική.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για την ΕΡΤ ο προϋπολογισμός για την κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010 στη Ν. Αφρική ανέρχεται στο ποσό των 848.420 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της, ποσό με το οποίο κάλυψε τη μετακίνηση, τη διαμονή και τη διατροφή της αποστολής της ΕΡΤ στη Ν. Αφρική, στις εσωτερικές μετακινήσεις για τους αγώνες της Εθνικής μας Ομάδας, καθώς και στην ενοικίαση των θέσεων σχολιασμού, των κυκλωμάτων για τη λήψη του σήματος όλων των αγώνων και του καθημερινού ρεπορτάζ της Εθνικής Ελλάδας, των van για το ρεπορτάζ της Εθνικής Ομάδας, τις τεχνικές διευκολύνσεις των διοργανωτών, αλλά και στα εντός Ελλάδας έξοδα παραγωγής που αφορούν στις καθημερινές εκπομπές.

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.