ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίσιμη Παρασκευή των τραπεζών

08:55 - 20 Ιουλ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Η… μεγάλη ώρα πλησιάζει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τα πολυαναμενόμενα stress tests να βλέπουν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν συνολικά και για κάθε τράπεζα ξεχωριστά στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Τραπεζικά στελέχη και αξιωματούχοι στην  Ισπανία, την Ελλάδα και το Βέλγιο σημείωσαν τη Δευτέρα ότι δεν αναμένουν ιδιαίτερες εκπλήξεις από τα ευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών τους εν μέσω αμφιβολιών  για το κατά πόσο θα γίνουν με σοβαρό ή διαφανή τρόπο.

"Με τις τράπεζες ήδη να έχουν σημειώσει ράλι και με αρκετές χώρες να έχουν  δηλώσει ότι οι τράπεζες τους είναι πιθανόν να περάσουν, διαβλέπουμε κινδύνους  απογοήτευσης", είπε ο Jon Peace, αναλυτής της Nomura.

Τόνισε επίσης ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να επεκτείνουν τα κέρδη τους, εάν υπάρξει  τέτοια διαφάνεια που να επιτρέψει στους επενδυτές να κάνουν τους δικούς τους  υπολογισμούς αναφορικά με τους κινδύνους και εάν θα είναι διαθέσιμοι μηχανισμοί  ενίσχυσης κεφαλαιακής βάσης για προβληματικές τράπεζες.

Οι βελγικές KBC και Dexia έχουν περάσει τα τεστ, σύμφωνα με δύο βελγικές εφημερίδες το Σαββατοκύριακο, που επικαλέστηκαν  πηγές, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να διασώσει καμία από τις δύο  τράπεζες.

Οι τράπεζες και τα ταμιευτήρια της Ισπανίας δεν θα έχουν άσχημες εκπλήξεις από  τα τεστ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ισπανικής συνομοσπονδίας  καταθετικών τραπεζών CECA.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν χωρίς  προβλήματα τα τεστ αντοχής.

"Είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες θα περάσουν από αυτές τις διαδικασίες αλώβητες", είπε ο  Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του σε γεύμα που διοργάνωσε η EFG Eurobank με θέμα την ελληνική  οικονομία.

Και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος έχει δηλώσει ότι αναμένει οι έξι  ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests να τα περάσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:14 - 20 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.