ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Στο χειρότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009 η διατραπεζική αγορά

Στο χειρότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009 η διατραπεζική αγορά

08:03 - 27 Ιουλ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Η αγορά μίλησε. Τα stress tests μάλλον δεν κατάφεραν να πείσουν για την ασφάλεια της Ευρωζώνης και για την υγεία των τραπεζών της περιοχής. Το αποτέλεσμα: το βασικό διατραπεζικό επιτόκιο αναφοράς στο Λονδίνο - το Libor τριμήνου του ευρώ – εκτοξεύθηκε χθες στο 0,82313%, στο επίπεδο δηλαδή που βρισκόταν τον Αύγουστο του 2009, πριν αρχίσει η ΕΚΤ τον δραματικό γύρο παρεμβάσεων παροχής ρευστότητας στην αγορά, και το Euribor τριμήνου σκαρφάλωσε στο 0,889%.

Αυτό σύμφωνα με τους traders, αποτελεί το «καρφί στο φέρετρο» της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης. Παρόλο που μόλις επτά τράπεζες απέτυχαν στα stress tests και αποδείχθηκαν αδύναμες, και παρόλο που οι συνολικές ανάγκες για άντληση νέων κεφαλαίων αποδείχθηκαν ελάχιστες στα 3,5 δισ. ευρώ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν και μάλιστα ακόμη πιο έντονα, να μην εμπιστεύονται η μία την άλλη για δανεισμό ή (στη χειρότερη περίπτωση) δεν διαθέτουν ρευστό για κάτι τέτοιο ακόμα και να το θέλουν. Οι «κάνουλες» της μεταξύ τους χρηματοδότησης κάθε άλλο παρά άνοιξαν, αλλά έσφιξαν κι άλλο.

Η ανάκτηση λοιπόν της εμπιστοσύνης της αγοράς μάλλον… έχασε τον δρόμο, αφού καμία ανακούφιση δεν σημειώθηκε στην διατραπεζική αγορά.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει η Citigroup, η αγορά χρηματοδότησης, οι αγορές ομολόγων όπως και τα χρηματιστήρια, θα βαθμολογήσουν τις τράπεζες με βάση τη θέση φερεγγυότητας που έχουν, σε ένα πιο ρεαλιστικό για την αγορά σενάριο. Η αγορά λοιπόν θα κάνει ένα δικό της πολύ πιο αυστηρό stress test.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:51 - 27 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.