ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδο μέχρι και τις 2.200 μονάδες βλέπουν οι χρηματιστές

08:11 - 30 Ιουλ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Περαιτέρω άνοδο περιμένουν για το ελληνικό χρηματιστήριο τα στελέχη της αγοράς. Χαρακτηρίζουν την μέχρι σήμερα κίνησή της λογική και περιμένουν πως το καλό κλίμα θα διατηρηθεί. Ο Ιούλιος αναδεικνύεται ως ο καλύτερος μήνας της χρονιάς αφού ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 19,11% και ενώ μένει μία ακόμα συνεδρίαση για να ολοκληρωθεί ο μήνας.

Οι ξένοι επιστρέφουν στο ΧΑ αν και με αργούς ρυθμούς σημειώνουν οι χρηματιστές και το ίδιο λένε και για τους εγχώριους παίκτες, οι οποίοι επίσης απέχουν στην συντριπτική τους πλειονότητα. Πιστεύουν πάντως πως όταν και αυτοί (Έλληνες και ξένοι) επιστρέψουν για τα καλά πιθανότατα θα δούμε ακόμα καλύτερα νούμερα στο ΧΑ.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαριστείδη, σύμβολο διοίκησης της Fortius ΑΧΕΠΕΥ, ο γενικός δείκτης θα δει τις 2.000 μονάδες. Ο κ.Παπαριστείδης στα χαμηλά της αγοράς άρχισε να γίνεται θετικός και τώρα αναφέρει πως το ΧΑ μπορεί να δει υψηλότερα νούμερα, αλλά εκτιμά πως μετά από την άνοδο που έχει καταγραφεί τον Ιούλιο μάλλον θα δούμε πρώτα μία μικρή διόρθωση και μετά θα κινηθούμε προς τις 2.000 μονάδες. Σημειώνει πως ο πολύς κόσμος (ξένοι) δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα, ενώ μικρές είναι και οι εντολές από Έλληνες επενδυτές. «Τα σημαντικά νέα τα περιμένουμε από Σεπτέμβριο που θα βγουν τα νέα stress tests από τις τράπεζες», επισημαίνει ο κ.Παπαριστείδης.

Θετικός για την πορεία της αγοράς είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΡΑΞ ΑΧΕΠΕΥ, Παναγιώτης Χριστόπουλος. Εκτιμά πως μετά την τελευταία άνοδο μπορεί να γίνει μία στάση, αλλά μετά θα δούμε τις 1.800 μονάδες σε πρώτη φάση και αν το κλίμα στην Ευρώπη παραμείνει καλό ο γενικός δείκτης μπορεί να προσεγγίσει και τις 2.200 μονάδες. Και ο κ.Χριστόπουλος σημειώνει πως τα stress tests των τραπεζών που θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο είναι κρίσιμα και ο ίδιος περιμένει πως θα είναι καλά, αφού θα έχουν υποχωρήσει τα spreads των ομολόγων και θα έχουν υπεραξίες τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ο υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων και μελετών της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Βασίλης Βλασταράκης σημειώνει πως η κίνηση μέχρι σήμερα της αγοράς είναι λογική. «Με τα θέματα των ΑΤΕ Bank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανοικτά και την έντονη φημολογία για τις τράπεζες το καλό κλίμα στο ΧΑ αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου», αναφέρει ο κ.Βλασταράκης. Τονίζει ωστόσο πως τα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών δε θα είναι ενθαρρυντικά, αλλά το ενδιαφέρον που μπορεί να υπάρξει από τράπεζες του εξωτερικού για ελληνικές τράπεζες μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για το ΧΑ. Βραχυπρόθεσμα εκτιμά πως ο FTSE 20 θα δει τις 900 μονάδες.

Γ.Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 30 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.