ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
To αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο για το Χρηματιστήριο

To αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο για το Χρηματιστήριο

08:12 - 02 Αυγ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Τις αποδόσεις ενός... χρόνου κατέγραψε σε ένα μόλις μήνα ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με κέρδη περισσότερο από 17,2%. Επειδή η άνοδος στηρίχθηκε στις τράπεζες, τα κέρδη για τις μετοχές του κλάδου έφτασαν στο 84,23% (το Τ.Τ.), όταν τα περισσότερα κέρδη που κατέγραψε μετοχή ωτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης την αντίστοιχη περίοδο ήταν 51,9% (Βωβός).

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το καλό κλίμα θα συνεχιστεί ή αν η διόρθωση στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα αποτελεί τον προάγγελο νέων δεινών για την αγορά. Πάντως, οι απόψεις ως προς το πως θα πορευτεί η αγορά το επόμενο διάστημα διίστανται.

Ο κ. Β. Βλασταράκης υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή είναι ένας από τους ανησυχούντες για την κίνηση της αγοράς. Ο ίδιος, μιλώντας στο «R» θεωρεί ότι, «τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Τα αποτελέσματα των τραπεζών θα παίξουν σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και η καταληκτική ημερομηνία του προσεχούς Σεπτεμβρίου που οι τράπεζες καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Από την άλλη, περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και πρόεδρος της Ενώσεως των Πιστοποιημένων Αναλυτών κ. Κ. Βέργος που «βλέπει», όπως λέει, «μία πρόσκαιρη συσσώρευση μεταξύ των 1.600 - 1.630 μονάδων. Από τα επίπεδα αυτά θα ξεκινήσει σταδιακά η ανοδική αντίδραση που θα κορυφωθεί», όπως εκτιμά, «από τα μέσα Αυγούστου κι έπειτα». Σύμφωνα με τον αναλυτή, «από τότε και μετά περιμένουμε τα νέα για τις επιχειρηματικές συμφωνίες, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις δημοπρασίες για τα μεγάλα έργα και την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης που θα κορυφωθεί με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης».

Η αντίδραση της αγοράς τον Ιούλιο βασίστηκε κυρίως στην προσδοκία, σχολιάζουν άλλοι παράγοντες της αγοράς. Στην προσδοκία για deals, μεταξύ των τραπεζών, τα οποία όσο δεν έρχονται, τόσο μένουν μετέωροι οι επενδυτές που έχουν ποντάρει στο στοίχημα της ανόδου. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για επιστροφή των ξένων στο Χρηματιστήριο, έστω και με αργά βήματα. Το front running, τονίζουν χρηματιστές συνδέεται περισσότερο με τις μελλοντικές εξελίξεις, που αργά ή γρήγορα θα έρθουν. Από τη στιγμή που ο Μ. Σάλλας έριξε το γάντι των ανακατατάξεων, η κυβέρνηση το σήκωσε και η τρόικα τις... «ευλογεί» και τις υποστηρίζει, η αγορά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα όποια deals να προέλθουν εφόσον

α) ξεκαθαριστούν από την κυβέρνηση οι όροι του παιχνιδιού, με αφορμή τις κρατικές τράπεζες Τ.Τ. και ΑΤΕ, και β) τα αποτελέσματα του 6μήνου είναι τέτοια που δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος Χρηματιστηριακή, «τεχνικά, η διάσπαση της προηγούμενης κορυφής (1.640 μονάδες) επιτάχυνε τους ρυθμούς της ανόδου, με το Γενικό Δείκτη να καταφέρνει να αποκτήσει και απόσταση από τα προαναφερθέντα επίπεδα, διατηρώντας στο ακέραιο το σενάριο που τον θέλει να συνεχίζει την ανοδική του κίνηση προς τα επίπεδα των 1.780 μονάδων.

Η πορεία, με βάση το 50% της καθοδικής κίνησης από τα υψηλά της 29ης Μαρτίου προς τα χαμηλά της 8ης Ιουνίου, θα καθοριστεί εν πολλοίς και από τη διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε υψηλότερα επίπεδα κατά τις ανοδικές ημέρες, χαρακτηριστικό στοιχείο της εβδομάδας που μόλις ολοκληρώθηκε. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερα επίπεδα τιμών παρά το σημαντικό ράλι των τελευταίων εβδομάδων, ενώ οι δημοφιλείς κινητοί μέσοι των 15 και 30 ημερών παραμένουν μεν αγορασμένοι αλλά σε απόσταση από τα σημεία καμπής τους. Ενδεχόμενη προσέγγιση της περιοχής των 1.780 μονάδων θα μας έβρισκε σκεπτικούς και διατεθειμένους να βελτιώσουμε τις συνθήκες ρευστότητας του χαρτοφυλακίου μας, χωρίς ωστόσο να βρεθούμε ολοκληρωτικά εκτός αγοράς, αναμένοντας την προσφορά και τον συναλλακτικό όγκο να αποσαφηνίσουν τη μετέπειτα πορεία του Δείκτη. Η σταθεροποίηση των διακυμάνσεων εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει το βασικό χαρακτηριστικό της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς η αγορά πρέπει να "χωνέψει" την απότομη ανοδική πορεία του Ιουλίου (+17,27%), του καλύτερου μήνα του έτους. Οι εξάρσεις αναμένεται να περιοριστούν, στοιχείο απαραίτητο για την ομαλή διέλευση της εγχώριας αγοράς πέραν των 1.780 μονάδων».

Τελευταία τροποποίηση στις 08:49 - 02 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.