ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Οι 10 καλύτερες και οι 10 χειρότερες μετοχές του Ιουλίου

08:23 - 05 Αυγ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Τι και αν ο Ιούλιος βρίσκεται στην καρδιά του καλοκαιριού και είναι συνυφασμένος με ήπιες μεταβολές και λιγοστές εξελίξεις; Αυτή τη φορά, ο έβδομος μήνας του χρόνου χαρακτηρίστηκε από ισχυρά κέρδη στα διεθνή χρηματιστήρια, αποδεικνύοντας πως οι επενδυτές δεν έχουν χάσει ακόμα την όρεξη για ρίσκο.

Σύμφωνα με το δείκτη S&P 500, ο οποίος σημείωσε άνοδο 7% σε μηνιαία βάση, οι αμερικανικές μετοχές κάνανε έναν δυνατό comeback τον Ιούλιο, με τις εταιρείες βιοτεχνολογίας, πρώτων υλών και τις βιομηχανίες να ξεχωρίζουν, ενώ τις εταιρείες στον κλάδο της υγείας και της τεχνολογίας να βρίσκονται υπό πίεση.

Οι 10 καλύτερες μετοχές

«Άλμα» 37% κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα η Genzyme, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi Aventis να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Sanofi εξετάζει εδώ και λίγο καιρό τις προοπτικές για μία εξαγορά της τάξης των 15 δισ. δολαρίων στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η προσφορά για την Genzyme να είναι ακόμη υψηλότερη.

Κατά 36,2% ενισχύθηκε η πετρελαϊκή Anadarko Petroleum, η οποία εμφάνισε εξαιρετικές επιδόσεις κατά τον περασμένο μήνα. Σημειώνεται πως η εταιρεία ανακάλυψε μία νέα πετρελαιοπηγή στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Γκάνας.

Αύξηση 30,3% για τη Citrix Systems, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων εννέα ετών, με τους αναλυτές να αναβαθμίζουν τη σύσταση της μετοχής της.

Κατά 28,2% ανήλθε η διαφημιστική Interpublic Group of Companies, κατά 28% η CF Industries Holding και κατά 27,1% η Priceline.com.

Με κέρδη 26,8% ολοκλήρωσε τις μηνιαίες συναλλαγές της η Wyndham Worldwide, η οποία αναβάθμισε το guidance της για την κερδοφορία του έτους.

Στο +26,7% βρέθηκε η Ford Motor. Με αύξηση κερδών και πωλήσεων ολοκλήρωσε το β΄ τρίμηνο του έτους η αυτοκιντοβιομηχανία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,6 δισ. δολάρια ή 61 cents ανά μετοχή από 2,3 δισ. δολάρια ή 69 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ανοδικά κατά 25,9% και κατά 25,3% κινήθηκαν οι Titanium Metals και AutoNation, αντίστοιχα , με τις αναλυτές να αναμένουν αυξημένα κέρδη το 2010.

Οι 10 χειρότερες μετοχές

«Βουτιά» 53,9% για την εταιρεία παραγωγής δασικών προϊόντων για τη Weyerhaeuser, η οποία σχεδιάζει να μετατραπεί σε εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Ακόμη, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα καταβάλει στους μετόχους της ένα έκτακτο μέρισμα σε μετοχές και μετρητά, συνολικού ύψους 5,6 δισ. δολαρίων.

Ακόμη, κάμψη 14,3% παρουσίασε η Micron Technology, 12,9% η Medco Health Solutions και 12,5% η Western Digital.

Στο -12,4% βρέθηκε η LSI, με τα έσοδα του β’ τριμήνου να είναι κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών και στο -10% η Nvidia, μετά την υποβάθμιση του outlook των πωλήσεών της για το 2010.

Κατά 9,5% υποχώρησε η εταιρεία εξόρυξης χρυσού και χαλκού Newmont Mining τον έβδομο μήνα του έτους, καθώς τα στοιχεία για την κερδοφορία της ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πτώση 9% εμφάνισε η Life Technologies, καθώς οι αναλυτές αναμένουν χαμηλότερες πωλήσεις μέσα στο β’ εξάμηνο στην αγορά της Ευρώπης, ενώ στο -9,3% βρέθηκε η Hospira, στον απόηχο των χαμηλότερων κατά 16% εσόδων από ιατρικά μηχανήματα.

Απώλειες 8,5% για τη Thermo Fisher Scientific το μήνα Ιούλιο, τον προμηθευτή επιστημονικού εξοπλισμού, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 44,86 δολάρια. Η εταιρεία, παρά την αύξηση κερδών κ εσόδων στο δεύτερο τρίμηνο, επαναδιατύπωσε το guidance για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή του 2010 μεταξύ των 3,40 και 3,50 δολαρίων. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και CEO της Marc Casper δήλωσε πως η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση, μετά το πέρας της κρίσης Η1/Ν1 και τις περιορισμένες επενδύσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.