ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλοι ευχαριστημένοι αλλά μέχρι τον Δεκέμβριο…

08:27 - 05 Αυγ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Τρεις επιπλέον μήνες πίστωση χρόνου, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου αντί για το τέλος Σεπτεμβρίου που όριζε το αρχικό μνημόνιο, πήρε τελικά χθες από την τρόικα η κυβέρνηση για να παρουσιάσει ένα πλήρες πακέτο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Την είδηση διέρρευσαν χθες το απόγευμα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την έξι και πλέον ωρών διάρκειας συνάντηση που είχε ο υπουργός Γιώργος Παπακωσταντίνου με το κλιμάκιο των ελεγκτών όπου συζητήθηκαν η πρόοδος της Ελλάδας έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων θα παρουσιασθούν σήμερα σε δύο συνεντεύξεις Τύπου, το πρωί από την τρόικα και το μεσημέρι από τον υπ. Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες το πόρισμα που θα παραδοθεί δεν θα περιλαμβάνει αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα. Το μόνο που θα εμπεριέχει, λένε πάντα οι ίδιες πηγές, θα είναι μια γενικόλογη αναφορά για την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

Πρώτα σκωτσέζικο ντούς, μετά μέτρα

Τι συνέβη λοιπόν και από το «κάντε διαγωνισμούς μέχρι το Σεπτέμβριο για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ», περάσαμε σταδιακά στα «ισοδύναμα μέτρα» και από χθες στην πίστωση χρόνου ως το Δεκέμβριο ;

Είναι απλώς θέμα στρατηγικής, σχολιάζουν παράγοντες του ενεργειακού χώρου. Καταρχήν, μετά από το «σκωτσέζικο ντους» που προκάλεσαν τα περί πώλησης μονάδων σε κυβέρνηση, συνδικαλιστές και το σύνολο της κοινωνίας, πλέον τα οποιαδήποτε άλλα, λιγότερα βίαια, μέτρα πέσουν στο τραπέζι, θα είναι πιο ευκολόπεπτα και μπορούν να υιοθετηθούν πιο εύκολα.

Επιπλέον οι δανειστές μας, ενδιαφέρονται να μπορέσουν να αποπληρωθούν για το δάνειο που μας δίνουν. Η παράλυση που θα προκαλούσαν στην οικονομία τα μπλακ- άουτ και η αντιπαράθεση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, είναι σίγουρο ότι δεν επιτυγχάνει τον παραπάνω στόχο.

Γιατί είναι ευχαριστημένοι…

Αντίθετα τώρα, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, και χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε να πει κανείς πως μέχρι το Δεκέμβριο τουλάχιστον, έμειναν όλοι ευχαριστημένοι.

-         Η κυβέρνηση γιατί πήρε πίστωση χρόνου για τις δύσκολες αποφάσεις, γλίτωσε την αντιπαράθεση με το συνδικάτο, και θα πάει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου χωρίς το αγκάθι της ΔΕΗ. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι αλλαγές που θα εφαρμοσθούν στη λειτουργία της χονδρικής, βάσει των εισηγήσεων της ΡΑΕ, μαζί με τις αποφάσεις για τα τιμολόγια, θα στείλουν το μήνυμα ότι κάτι επιτέλους κινείται στον τομέα του ηλεκτρισμού, και της δίνουν άλλον αέρα στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου.

-         Η ΓΕΝΟΠ, γιατί κακά τα ψέματα, όσο και να «μάτωνε» το συνδικάτο, κάποια στιγμή η δυσαρέσκεια από τα μπλακ- άουτ θα το έφερναν αντιμέτωπο με την ίδια την κοινωνία, δηλαδή με τα όριά της. Τώρα, στις ζυμώσεις που θα ακολουθήσουν για το βέλτιστο δυνατό πακέτο αλλαγών, σ’ αυτό το «πάρε- δώσε» που έχει ήδη ξεκινήσει, έχει τα περιθώρια να αποφασίσει με μεγαλύτερη ηρεμία. Και δεν είναι τυχαίο ότι από χθες το πρωί, στελέχη της φέρονται δημόσια να δέχονται η διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, θέμα για το οποίο η επιχείρηση έχει καταγγελθεί στη ΡΑΕ για αλχημείες, στο εξής να γίνεται από τον ΔΕΣΜΗΕ

-         Τέλος, και η τρόικα έκανε τη δουλειά της, στέλνοντας το μήνυμά της. Ταρακούνησε το σύστημα, ανάγκασε πολλούς να ξεβολευτούν από τις θέσεις τους, και από εδώ και πέρα μέτρα λιγότερο σκληρά, όπως ενδεχομένως οι δημοπρασίες ενέργειας ή η είσοδος ιδιωτών στη μετοχική σύνθεση των νέων μονάδων της ΔΕΗ, να γίνουν αποδεκτά με πιο ήπιο τρόπο..

Γιώργος Φιντικάκης

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 05 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.